.

Paperetes de votació en unes anteriors eleccions. Foto: Tarragona21

Aquesta mitjanit comença una campanya electoral atípica: només durarà una setmana i obra la porta a les quartes eleccions generals en quatre anys. ERC i el PSC es disputen, aparentment, la victòria a la demarcació de Tarragona en les eleccions generals del 10-N. És una repetició que suposa també un clar plebiscit sobre la situació catalana i on el resultat final de la composició del Congrés i del Senat seran trascendentals per al futur del país. ERC i PSC van quedar a molta distància de la resta de formacions.

Tarragona mira a Catalunya i s’oblida, de moment, del dia a dia local. Catalunya porta vuit anys vivint dates excepcionals, però la sentència del procés ha exacerbat els ànims i ho contamina tot. Poc es parla de les necessitats dels tarragonins i sí de si cal arbitrar una llei d’amnistia. L’ombra d’una victòria de les dretes plana entre el món independentista i el progressista.

I temes n’hi ha per donar i vendre. Aquest hauria de ser el mandat -si no clou abans- de la posada en marxa del Corredor del Mediterrani, de la continuació de les obres de l’A-27, de la millora de l’N-340 i l’A-7, del tancament del Port de Tarragona, la posada en marxa de l’ampliada terminal de creuers i de resoldre el debat de si l’Aeroport es converteix en la quarta Pista del Prat.

ERC aconseguia fa sis mesos una gran victòria en fer-se amb dos diputats per Tarragona i afirmar-se per primer cop com a primera força política, a punt d’aconseguir el tercer diputat. També a Catalunya va vèncer. Els electors valoraren en gran manera la moderació del partit d’Oriol Junqueras i el possibilisme independentista. Rere ERC quatre formacions es repartien un escó cadascuna d’elles: PSC, Ciutadans, Junts x Cat i Podem, per aquest ordre de vots. El PP de Jordi Roca va quedar fora del Congrés, en sintonia amb els pèssims resultats a tot l’Estat.

La fallida investidura de Pedro Sánchez amb l’encara més falida negociació amb Unides Podem, ha abocat a la repetició electoral. L’escenari de la sentència del procés i la reacció que s’ha viscut als carrers de Catalunya ha inflamat el votant antiindependentista i ha disparat el cupaire, de manera que una força que mesos enrere anava de baixa a les enquestes, Vox, puja com l’escuma i apareix en algun sondejos com a possible tercera força.

La sorprenent macroenquesta del CIS -feta abans de la sentència del procés- atorga una victòria als socialistes a Tarragona, amb una forquilla entre dos i tres escons, mentre ERC en treu dosEn Comú Podem mantindria l’actual escó i el drama se situaria a partir d’aquí: Junts x Cat es mou entre zero i un diputat i Ciutadans i PP perden l’escó que tenien. Així les coses, es passaria de sis a quatre formacions representades a Tarragona. El macrosondeig es va realitzar abans de la sentència del procés.

Donat que no hi ha hagut legislatura, els partits presenten els mateixos candidats. La gran novetat és la CUP, que s’estrena en unes generals donat el moment excepcional que es viu. La reusenca Mariona Quadrada és la cap de llista. És una mala notícia per Junts x Cat, amb qui es disputa el vot, i també per En Comú Podem, que en canvi, a Tarragona no tindrà com a competidor directe Más País, la novíssima formació-escissió d’Iñigo Errejón. A ERC, no obstant això, el pot afavorir tanta atomització en l’univers de l’independentisme radical. Qui ho havia de dir, que Junts x Cat es disputés el vot radical.

Així les coses, Jordi Salvador repeteix en el cartell d’ERC; Joan Ruiz, en el socialista; Sergio del Campo, en el de Cs; Ismael Cortés, en el d’En Comú Podem; Ferran Bel, en el de Junts x Cat -Jose Rull no hi pot accedir- i Jordi Roca, en el del PP. Alejandro de Anta ho fa per Vox -va quedar a vint dècimes d’assolir el cinc per cent dels vots en les anteriors generals- i Mariona Quadrada, com s’ha dit, encapçala la llista cupaire. A la demarcació, són setze les llistes que concorren al Congrés i 14 al Senat.

El Senat

A Senat, es repeteix la tònica amb les mateixes cares, menys un canvi a Juntsx Cat  i a Vox. A Junts, cau Jordi Sendra i entra Anna Magrinyà. A Vox entra María Luisa Peña per Ruth Elena García. Els candidats són aquests:

ERC
Miquel Aubà i Fleix
Laura Castel i Fort
Josep Rufà i Gràcia

PSC
Santiago José Castellà Surribas
Joan Castor Gonell Agramunt
M. Jesús Sequera Garcia

Junts per Catalunya
​Hèctor López i Bofill
Assumpció Castellví i Auví
Anna Magrinyà

PP
José Juan Acero de Dios
Núria Gómez Granés
Juan Manuel Sánchez Ramírez

Cs
Patricia Faura Fernández
Cristina Satué Vallvé
José Patiño Ribera

VOX

Alejandro Soler Baiget

Mariano Salas
María Luisa Peña

En Comú Podem
Carles Fuxet Garcia
Ángeles Aguilera Méndez
Juan Vicente Martínez Navarro

Jaume Garcia

.