.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, al costat del president del grup de JxCat, Albert Batet, al debat de política general. Foto: Job Vermeulen

Els dos partits del Govern de la Generalitat han aconseguit consensuar un seguit de propostes de resolució sobre l’agenda nacional que han presentat conjuntament al debat de política general. Així, ERC i Junts han demanat al Parlament que “es comprometi i emplaci els grups parlamentaris a tramitar una proposició de llei de l’amnistia” per a presentar, a proposta de la cambra catalana, al Congrés dels Diputats. La mateixa resolució conjunta remarca “la necessitat d’una amnistia com a única solució per posar fi a tota la repressió política dels últims anys i la necessitat de desjudicialització i de resoldre el conflicte mitjançant actuacions democràtiques i polítiques”.

Igualment, el text acordat convida el Parlament a “expressar la seva voluntat de culminar el camí cap a la República Catalana per tal de garantir els drets i llibertats de la ciutadania i com a via per construir un país just, amb igualtat d’oportunitats i progrés”, i referma que “el dret a l’autodeterminació és la via democràtica per la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol”.

A més es demana “facilitar l’articulació en el proper mes d’un Acord Nacional per a l’Autodeterminació i l’Amnistia com espai ampli i plural de reflexió amb la societat catalana per articular els consensos de país”. I per últim, es reclama “explorar complicitats i la possible intervenció d’organismes europeus i internacionals per assolir un referèndum acordat”.

En una segona proposta de resolució conjunta, ERC i Junts volen que el Parlament constati que el dret a l’autodeterminació és “l’única via” per resoldre el conflicte i que només una consulta acordada podria substituir l’1-O. També volen que es reivindiqui el diàleg i la necessitat d’una confrontació cívica i pacífica per “forçar l’Estat a assumir la realitat”, així com la necessitat de construir “un gran acord nacional per l’autodeterminació” més enllà de partits, amb el compromís que des del diàleg i l’embat democràtic “es pugui assolir l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia durant la propera legislatura”.

També proposen que el Parlament constati la necessitat d’impulsar una comissió al Parlament que faci seguiment i retiment de comptes sobre el procés de negociació; així com de defensar la sobirania del Parlament i els drets dels diputats.

A més, els dos grups parlamentaris volen que el Parlament insti el Govern a impulsar una agenda legislativa i d’acció “ambiciosa” per construir espais de sobirania i a recuperar la iniciativa conjunta de l’independentisme, així com seguiré treballant per un nou embat democràtic. També volen que s’insti l’executiu a “assumir les respostes urgents davant les amenaces a drets i llibertats” i a posar “les bases per a una litigació estratègica en el marc de la causa general contra l’independentisme”.

Denúncia de la repressió

D’altra banda, els dos grups aposten en una tercera proposta de resolució perquè el Parlament denunciï les actuacions “irregulars” de policies i tribunals per “criminalitzar” l’independentisme, així com “la manca d’imparcialitat” dels poders de l’Estat i la manca de “neutralitat” de la policia “investigant indiscriminadament activistes independentistes”.

També demanen que es denunciï “l’ús estratègic” del sistema judicial per perseguir líders independentistes “intentant enganyar diferents sistemes judicials europeus”, com assenyalen que va passar en el Govern de l’1-O del 2017. En aquest sentit, volen que es constati “l’absoluta disparitat de criteri entre el sistema judicial espanyol i els diversos sistemes europeus”.

A més, proposen que els diputats acordin crear una comissió de seguiment de l’informe de l’Assemblea de Representants del Consell d’Europa que reclama l’alliberament dels presos i la retirada d’euroordres. També volen que es modifiqui el Reglament del Parlament perquè hi hagi mecanismes específics de protecció dels drets dels diputats. Junts i ERC també volen que el Govern insti l’Estat a posar fi a la repressió.

Suport a Puigdemont

Finalment, els dos grups han presentat una proposta de resolució conjunta de suport a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, on volen que el Parlament doni “suport explícit” a l’ex-cap de l’executiu, que denunciï la “persecució” als exiliats i la vulneració de drets civils i polítics que pateixen. A més, proposen que la cambra posi en valor la tasca de Puigdemont davant el Consell per la República. En aquesta proposta també aposten perquè el Parlament es refermi en les resolucions sobre la restitució de les institucions catalanes.

ERC i Junts també volen que el Parlament defensi la necessitat d’independència judicial de tots els països de la UE i que es constati que sempre que la justícia espanyola “ha intentat forçar la detenció i empresonament” de Puigdemont, els tribunals europeus han rebutjat la mesura. En aquest sentit, volen que el parlament exigeixi que “cessin les ingerències del govern espanyol” davant les instàncies jurisdiccionals i el TC.

Rafa Garrido / Mariona Puig