.

.

TOTS 21

Imatge d'arxiu de trens de Renfe.

Imatge d’arxiu de trens de Renfe.

A primera hora d’aquest divendres, els trens de la línia ferroviària R16 han començat a funcionar amb els nous “horaris provisionals” pactats entre Renfe i la Generalitat. En un intent d’acabar amb els continus, i gairebé crònics, retards d’aquesta línia, s’ha allargat el temps oficial del recorregut dels trens de l’R16. De mitjana, tardaran vuit minuts més en fer el trajecte Tortosa- Barcelona, entre 2.38 hores i 2.48 hores. La Generalitat ha defensat que així es corregiran les 3.00 hores o 3.10 hores que tarden, “en realitat”, la majoria de trens entre les Terres de l’Ebre i la capital catalana – tot i que oficialment han d’arribar en 2.30 hores o 2.40 hores-. En canvi, la plataforma Trens Dignes ha denunciat que els nous horaris només eviten que Renfe hagi de pagar les devolucions dels bitllets. El Govern monitoritzarà el compliment dels nous horaris durant tot el mes i en demanarà la primera revisió al setembre.
El Govern ja ha avisat Adif i Renfe que no està disposat a acceptar aquesta modificació dels horaris si no es guanya en fiabilitat i, per això, al setembre valorarà si s’han complert i demanarà que es comencin a revisar. També caldrà anar adequar-los a mesura que es vagin assolint les obres i millores pendents. En primer lloc, al setembre quan s’acabin les obres entre les estacions de Sants i França i finalitzin les limitacions de velocitat en aquest tram. En segon lloc, a l’octubre quan Foment ha de tenir reparat l’enclavament de Mont-roig del Camp. I per últim, al maig del 2017, l’última data que el govern espanyol ha donat per a la posada en marxa de la doble via entre Vandellòs i Tarragona. Arribats a aquest punt, la connexió ferroviària entre Tortosa i Barcelona ha de costar un màxim d’1.45 hores.

Aquesta modificació horària va arribar acompanyada de l’anunci d’una nova freqüència entre Tortosa i Barcelona a les nou de la nit a partir del setembre, i després que el conseller de Territori, Josep Rull, avancés que, a partir del novembre, s’aturaran quatre trens Euromed a l’estació de l’Aldea, al Baix Ebre, complint amb una reivindicació històrica del territori.

Entre les bones i les males notícies, la Plataforma Trens Dignes i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, han estat intercanviant-se alguns retrets. Mentre la plataforma ha mostrat la seva “indignació” per aquests horaris, el Govern els demanat que posin en valor la resta de les millores assolides en els darrers temps.