.

.

TOTS 21

Imatge actual del carrer Àncora sense la xarxa aèria de baixa tensió, que ara transcorre sota el carrer Foto: Endesa

E-distribución, la filial de xarxes d’Endesa, ha finalitzat recentment una important millora en la xarxa elèctrica del municipi de Mont-roig del Camp amb una inversió de més d’1,2 milions d’euros. Entre les principals accions realitzades, destaca la instal·lació de fins a 3 quilòmetres de nova línia subterrània a la urbanització Casalot, amb el que s’han pogut interconnectar un total de 4 centres de transformació, reforçant, així el seu servei.

Una altra de les accions més vistoses, ha estat el soterrament d’un total de 1.100 metres de línia aèria de baixa tensió al passeig del Mediterrani i d’altres carrers adjacents, una actuació que s’ha fet amb la col·laboració de l’ajuntament del municipi. I és que en els darrers anys, la companyia està fent un important esforç inversor per fer que la xarxa de distribució sigui resilient, flexible i digital, adaptada als nous usos energètics que ja estan aquí i que passen per la implantació de l’autoconsum i l’extensió de la mobilitat elèctrica.

L’actuació a la zona del Casalot ha estat de gran envergadura, donat que ha implicat la instal·lació de 3 quilòmetres de línia soterrada que permetrà desballestar tant la xarxa aèria com els seus elements de suport

L’actuació a la zona del Casalot ha estat de gran envergadura, donat que ha implicat la instal·lació de 3 quilòmetres de línia soterrada que permetrà desballestar, en les properes setmanes, tant la xarxa aèria com els seus elements de suport. La nova estesa ha permès crear el que tècnicament es coneix amb a anella elèctrica en quatre centres de transformació. En altres paraules, aquestes quatre instal·lacions, disposen ara de dues línies de connexió que els donen servei. Així, en cas d’una eventual avaria o d’un treball de manteniment programat, els clients mantenen el servei a través de la línia alternativa garantint, així, la continuïtat del servei. A més de la nova línia, ha estat necessari reformar aquests centres de transformació que ara disposen de cabines de nova tecnologia, més segures i resistents que les convencionals. La millora en el servei beneficia a gairebé 1.500 clients. A més, val la pena destacar, que s’han deixat sota terra uns tubs preparats per poder soterrar, també, la xarxa de baixa tensió en el futur.

A aquesta obra, se li suma la que es va fer un temps enrere i que és el soterrament de 1.100 metres de xarxa aèria de baixa tensió al passeig del Mediterrani, a Miami Platja, entre l’avinguda Berlín i el carrer del Peix. S’han soterrat també, trams de carrers adjacents com són els carrers Àncora, Vaixell i l’Avinguda Maria Cristina. Aquesta actuació, que té un impacte no només en el servei sinó també en el paisatge urbà, s’ha realitzat de manera coordinada i amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi.

Per acabar, s’han realitzat també renovacions de línia soterrada, un total d’uns 300 metres als carrers Murada i Hospital d’una banda, i Riudoms i Cambrils, de l’altre.

Aquestes actuacions no busquen només la millora en el servei elèctric del municipi (que també), sinó que van encaminades  a millorar el grau d’electrificació de Mont-roig del Camp. L’electrificació és una palanca essencial per assolir la descarbonització de la societat. Ampliar la mobilitat elèctrica o augmentar dels sistemes d’autoconsum, juntament amb una implantació massiva de parcs d’energies renovables, és el camí per una societat lliure d’emissions i requereix d’una xarxa de distribució elèctrica resilient, flexible i digital.

Redacció