.

Els treballs beneficiaran gairebé 3.400 clients, alhora que permeten optimitzar la seguretat de les infraestructures i la seva resiliència. Foto: Endesa

Endesa està executant els treballs de reforma i millora tecnològica de part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió del barri de Sant Salvador, a Tarragona, amb l’objectiu d’incrementar la qualitat i la continuïtat del subministrament als seus gairebé 3.400 clients. L’actuació, que va començar el passat mes de juny i és previst que continuï aquest mes de setembre, té una inversió de 312.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.

De fet, arran de les incidències que va patir aquesta barriada durant l’hivern, Endesa i l’Ajuntament de Tarragona van posar en marxa un equip de treball per donar respostes concretes a les necessitats de Sant Salvador. L’equip tècnic del consistori tenia com a objectiu prioritzar, definir i planificar accions específiques a curt termini per tal garantir el subministrament elèctric al barri, a banda de les que ja estan en marxa i planificades per la Companyia a la ciutat per tot el trienni vigent.

Així, en una primera fase, s’ha estès un nou tram de cable de mitjana tensió a 25 kV de gairebé mig quilòmetre de longitud, que discorre per l’avinguda Pins i el carrer de l’Estadium, per tal d’enllaçar centres de transformació que fins ara estaven aïllats, de manera que s’ha creat el que tècnicament s’anomena una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament. El nou cablejat ha permès, a més, substituir l’antiga línia elèctrica, que ja havia acabat la seva vida útil.

En paral·lel, s’han renovat tecnològicament 2 centres de transformació, als quals s’han substituït les seves antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. L’aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

A més, un d’aquests centres de transformació s’ha telecomandat, és a dir, se l’ha ha dotat amb sistemes de control remot que permeten realitzar maniobres d’operació a distància. Així, des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona, es pot accionar a distància els dispositius de la instal·lació sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències, ja siguin pròpies o derivades de l’acció d’agents externs. El Centre de Control rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin produir-se a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries, amb la conseqüent reducció de fins a un 20% del temps d’interrupció del subministrament elèctric als clients que s’alimenten d’aquestes instal·lacions en cas d’incidències.

En una segona fase, que és previst que comenci aquest mes de setembre, s’actuarà en un tercer centre de transformació del barri –on s’aplicaran les últimes tecnologies que hi ha al mercat- i també es renovaran dues línies de 25 kV ja existents. Concretament, una de 522 metres que discorre per l’avinguda Pons i la carretera TP-2235, i una altra de 426 metres ubicada a l’avinguda de Montserrat i al carrer de Siurana.

El conjunt d’aquestes actuacions permetran augmentar la fiabilitat del servei, reforçar la xarxa elèctrica i incrementar-ne la seva seguretat i resiliència. A més, possibilita deixar les infraestructures a punt per a poder atendre el creixement vegetatiu del barri, dimensionar-la per a donar resposta a eventuals puntes de consum (hivern i estiu, per exemple) i preparar-la de manera adequada per a encabir nous subministraments que hi pugui haver en un futur.

Redacció