.

Aquestes famílies rebran una carta com aquesta on se'ls informa de la condonació del deute. Foto: Endesa

Aquestes famílies rebran una carta com aquesta on se’ls informa de la condonació del deute. Foto: Endesa

Prop de 4.000 llars de la demarcació de Tarragona en situació de vulnerabilitat començaran a rebre a partir de la setmana vinent una carta d’Endesa on se’ls informa de la condonació del deute acumulat el 2021 en les factures de la llum i gas. La companyia ja està enviant les comunicacions, que tenen caràcter informatiu i la voluntat de tranquil·litzar a les persones beneficiàries, totes elles identificades amb informe de risc d’exclusió residencial (IRER). La condonació del deute, que s’assumeix a parts iguals entre Endesa i la Generalitat de Catalunya, és fruit del conveni signat a final de març del 2021 entre l’energètica i l’administració catalana.

D’aquesta manera, cada carta és personalitzada i incorpora un annex amb el detall de l’import cancel·lat. Amb aquesta comunicació la companyia també informa a les famílies del fet que activen els mecanismes necessaris perquè deixin de constar en registres d’impagaments i, així, no se’ls reclami cap import per aquest concepte.

La xifra generada per impagaments l’any 2021 a les comarques tarragonines és de més de 1,8 milions d’euros, dels quals la meitat els assumeix Endesa i l’altra meitat el Govern a través del Departament de Drets Socials, amb el suport de les quatre diputacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

En el marc del conveni, es va acordar treballar conjuntament per tal de pal·liar i minimitzar els efectes derivats de l’impagament de factures de subministraments a aquelles persones en situació de pobresa energètica degudament identificades com a tal i es va establir la creació d’un Fons d’Atenció Solidària per finançar els ajuts. Aquest fons havia de ser finançat com a mínim en un 50% per Endesa, i com a màxim, en un 50% per les administracions públiques.

Enguany, el Departament de Drets Socials i Endesa han acordat replicar la fórmula que es va fer servir per finançar la part corresponent del deute del 2019-2020 perquè no ha estat possible crear aquest Fons en el termini previst per a poder finançar les ajudes corresponents al 2021, de manera que la Generalitat ha fet efectiva una subvenció a Endesa pel 50% del valor del deute acumulat pels consumidors vulnerables durant el 2021 i l’energètica n’ha assumit l’altra meitat.

Com evitar directament el deute a través del bo social
Totes les persones que en l’actualitat estan degudament identificades com a vulnerables per part de Serveis Socials a través de l’emissió de l’IRER estan protegides, de forma que continuen tenint els subministraments garantits. En paral·lel, és imprescindible que totes aquestes persones tramitin la sol·licitud del bo social per a poder-se beneficiar dels ajuts i els descomptes corresponents en la factura de la llum –que actualment van des del 40% al 80%– i poder evitar, així, l’acumulació del deute.

L’ajut està destinat a pensionistes, famílies nombroses i monoparentals, persones en situació de vulnerabilitat, afectats per la crisi econòmica derivada de la COVID-19, beneficiaris de l’ingrés mínim vital i a llars amb rendes baixes afectades especialment per la volatilitat dels mercats energètics.

Actualment, Endesa compta amb prop de 116.000 famílies de Catalunya adherides al bo social (dades a tancament de 2022). Això situa la xifra de beneficiaris d’aquest ajut en unes 18.000 més que a 31 de desembre de 2021 i prop de 28.000 més respecte a l’any que va esclatar la pandèmia.