.

.

TOTS 21

Vespella de Gaià és l'únic municipi on CiU no hi serà present. Tampoc hi presentarà candidatura ERC. Foto: Cedida

Vespella de Gaià és l’únic municipi del Tarragonès on CiU no hi serà present. Tampoc hi presentarà candidatura ERC. Foto: Cedida

Els partits que podríem convenir a anomenar com a tradicionals –amb una dilatada trajectòria política i que ostenten els principals llocs de representació institucional al territori– com són CiU, PSC i ERC, afronten unes municipals incertes al conjunt del país i, com no, també al Tarragonès. Aquest dimecres es donaran a conèixer les candidatures definitives que concorreran a cada municipi però, a dia d’avui, ja se saben els municipis on aquestes tres formacions presentaran candidat.

Però, on no estaran presents les sigles de CiU, PSC i ERC?

Amb el suport d’una gran estructura de partit de què disposen, destaquen aquells municipis on no hi seran presents aquestes sigles. En el cas del PSC, els socialistes no han pogut concretar candidatures a la Riera de Gaià, Salomó, ni tampoc a la Nou de Gaià, feus tradicionalment convergents. Val a dir que el 2011, el PSC va concórrer a la Riera amb una marca blanca però la seva llista no va obtenir cap regidor. A l’altra cara de la moneda, el PSC confia fer-se fort als municipis on ja governa. Tarragona, com a capital de demarcació la més emblemàtica i important estratègicament, però també a la Canonja i la Pobla de Montornés, on ostenten majoria absoluta. Completen la llista d’alcaldes socialistes als municipis dels Pallaresos, el Catllar i Vespella de Gaià.

CiU és el gran partit del municipalisme al Tarragonès, almenys si tenim en compte el gran nombre d’alcaldies que representa: Salou, Vila-seca, Constantí, Creixell, el Morell, la Nou de Gaià, Roda de Berà, Vilallonga, la Riera de Gaià, Perafort, Salomó i Renau. El colofó de CiU és al Consell Comarcal del Tarragonès, que també presideix la federació nacionalista.

La llista convergent, però, accepta matisos: a Salou governa amb un alcalde, Pere Granados, que no és té el carnet del partit i que encapçalava les sigles de FUPS el 2011; a més, hi governa quatre anys seguits malgrat haver pactat que el darrer any seria pel regidor popular, Mario Garcia. A Constantí, Josep M. Franquès (CiU) ha governat aquests dos darrers anys, després de repartir-se el mandat a mitges amb l’alcalde d’ERC, Josep Maria Sabaté. I, per últim, a Vilallonga, on la federació nacionalista va tancar un acord de govern amb el PP per desbancar ERC de l’alcaldia, tot i ser la força més votada el 2011.

L’únic municipi del Tarragonès que no comptarà amb l’opció de CiU de cara al 24M és Vespella de Gaià.

Parlant d’ERC, els republicans tenen o han tingut un pes relatiu als governs del Tarragonès. Les eleccions del 2011 els van portar a repartir-se el govern amb CiU a Constantí. On ERC governa sense crosses és a la Secuita i on ho està fent, amb la representació d’un sol regidor en un govern de concentració amb diverses formacions, és a Torredembarra després de l’escàndol pel cas que va portar a la presó l’ex alcalde convergent Daniel Masagué. Per la seva banda, ERC es presenta en 17 municipis del Tarragonès però no ho farà a la Pobla de Mafumet, Roda de Berà, ni la Riera de Gaià (ja no es van presentar el 2011); tampoc hi haurà les sigles d’ERC a Salomó ni a Vespella de Gaià, on mai han presentat candidatura. Les novetats dels republicans respecte el 2011 són les candidatures que presentaran a Perafort, Renau i Altafulla.