.

La pedra seca ha estat una tècnica constructiva utilitzada des de fa segles a la ciutat de Tarragona i el seu entorn i encara en tenim bones mostres, però que ha quedat oblidada. Foto: Ajuntament

L’empresa tarragonina Limonium proposa un programa d’activitats amb l’objectiu de generar a la ciutat de Tarragona coneixement, consciència i capacitat pràctica i tècnica entorn de l’art de la pedra seca, inclosa dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per la Unesco el 2018.

El projecte és un dels subvencionats per l’Ajuntament de Tarragona en el marc dels ajuts extraordinaris culturals per la COVID-19 i el programa compta amb la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV i del Col·legi Oficial d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona.

La pedra seca ha estat una tècnica constructiva utilitzada des de fa segles a la ciutat de Tarragona i el seu entorn i encara en tenim bones mostres, però que ha quedat oblidada. Per aquest motiu, el programa proposa tres accions: una jornada divulgativa i formativa que se celebra aquest divendres a la tarda al col·legi d’Aparelladors, arquitectes i enginyers de Tarragona; un curs pràctic de construcció de pedra seca consistent en la construcció d’una cabana en el Parc Ecohistòric del Pont del Diable que tindrà lloc aquest diumengea i el cap de setmana següent; i dues excursions a peu dins el terme municipal per conèixer el patrimoni de pedra seca existent.

Durant les jornades pràctiques, es desenvoluparà una cabana amb una volumetria de 1,10 metres d’alçada per 1,6 m de diàmetre amb planta circular amb un gruix de mur de 30 cm i un gruix de volta de 20 cm generant un volum interior de 0,9 m d’altura per 1 metre de diameter. Per a la construcció s’utilitzarà la tècnica tradicional de construcció de pedra en sec protegida per la UNESCO al 2018 utilitzant un únic material, en aquest cas pedra calcària de la cantera de Maspujols.

Tant les jornades teòriques com pràctiques van orientades a professionals com ara arquitectes, aparelladors, antropòlegs, gestors culturals i professionals del patrimoni, així com persones interessades en el patrimoni en general. Totes les activitats són amb inscripció prèvia i aforament limitat. La jornada formativa i les passejades són gratuïtes, mentre què el curs pràctic de construcció té un preu de 25 euros.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */