.

Un dels fanals folrats amb la bandera LGTBi. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp rebatejarà l’avinguda Príncep d’Espanya de Miami Platja amb el nom d’avinguda de la Diversitat en el context de la lluita LGTBi i donat que Miami és un nucli ‘que va néixer justament de la diversitat de procedències, cultures i llengües’. Així ho ha anunciat avui en roda de premsa virtual l’alcalde, Fran Morancho, que ha detallat que es tracta d’un acord de l’equip de govern que es debatrà en el proper ple municipal. ‘Miami ha nascut i s’ha fet gran amb gent vinguda de molt llocs de Catalunya, Espanya i Europa, és un poble ric en cultures i llengües’, ha destacat.

Príncep d’Espanya no vol dir Príncep d’Astúries. El nom de l’avinguda fa referència al fet que Príncep d’Espanya va ser un títol creat per Franco en 1969 per mitjà de la llei de designació de Joan Carles de Borbó com a successor seu en la prefectura de l’Estat a títol de rei.​ Joan Carles I va ostentar aquest títol fins al 22 de novembre de 1975, quan va assumir la prefectura de l’Estat després de la mort del dictador.

A petició d’un veí, recollida per la regidora de Joventut, Cristina Llorens, la proposta va estat assumida per l’equip de govern prèvia consulta amb la Generalitat al respecte del que diu la Llei de la Memòria Històrica, que ha confirmat que va ser un títol otorgat per Franco i susceptible, per tant, de ser anul.lat en la seva referència viària.

En aquest sentit, la Llei de Memòria Històrica 52/2007, de 26 de desembre, faculta a les administracions públiques perquè preguin les mesures oportunes per retirar elements o mencions commemoratives d’exaltació del franquisme, com és el cas del títol Príncep d’Espanya.

És per aquest motiu que des de l’equip de govern es creu en la necessitat d’eliminar els vestigis de la dictadura franquista dels carrers i places del municipi i apostar per una toponímia inclusiva i democratitzadora que mostri els valors d’igualtat que han de regir el segle XXI. Per això, i aprofitant la commemoració del dia 28 de juny, dia de l’Orgull LGTBI es proposa el canvi de nom per el de l’Avinguda de la Diversitat. Però la reivindicació de la diversitat va molt enllà de la identitat de gènere i orientació sexual, es vol reivindicar la diversitat cultural i social que respon a la realitat que presenta el municipi i la societat que hi viu.

Folrar els fanals

El consistori mont-roigenc s’ha abocat enguany amb la lluita LGBTi i a favor de la llibertat afectivo-sexual, que culmina el proper diumenge, 28 de juny, el Dia de l’Orgull. A més del canvi d’una avinguda que marca la traça de Miami amb gairebé tres quilòmetres de llargada, ha folrat amb la bandera LGTBi un centenar de fanals del municipi, tant de Mont-roig com de Miami, en llocs com l’avinguda Catalunya, l’avingua Gil Vernet, Príncep d’Espanya, una part de l’avinguda Barcelona i la plaça Tarragona. També s’està procedint a pintar passos de vianants amb la bandera LGTBi davant dels casals de joves.

Pas de vianants pintat aquest dijous. Foto: Cedida

Aquestes accions han tingut precedents des d’abans del confinament amb un seguit de programes de sensibilització, com el projecte Sexpressat, realitzat amb el col.lectiu H2O, on s’ha abordat la diversitat sexual, el bullying, l’homofòbia o el trencar mites sobre l’amor romàntic, un programa que tindrà continuïtat l’any vinent.

També s’han organitzat les xerrades ‘Directes Confinats’, una iniciativa en què els joves han tingut l’oportunitat de parlar amb personatges de diferents àmbits i professions que es connectaven en directe a través de la xarxa Instagram. La darrera fou amb Jose Mola, cap de comunicació de l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya, i Abel Arana, productor musical d’estrelles com Mónica Naranjo. Ambdós han publicat diversos llibres que es poden consultar a les dues biblioteques municipals. En les seves intervencions subratllaven ‘la importància que té que es visibilitzi la lluita des de les institucions i celebrar xerrades a pares, mares i famílies’. La idea de fons és que la diversitat és una particularitat de l’ésser humà.

Des del consistori també s’intenta donar eines als joves perquè ells es desenvolupin. Així, es viuen situacions com la que narrava avui la regidora de Cultura, Participació Ciutadana i Polítiques d’Igualtat, Mai Benach, quan un nen de sis anys del municipi informava a la seva mare que el banc de colors que s’havien trobat responia a la lluita LGTBi.

Altrament, tots els grups municipals de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp se sumen al manifest conjunt del Consell Nacional LGBTI.

D’altra banda, la reacció viscuda a les xarxes socials a les propostes de l’Ajuntament és ‘molt positiva’, han destacat l’alcalde i les regidores, un baròmetre de l’impacte que estan tenint les accions. En algun fòrum de Facebook de Miami hi ha hagut més de 400 comentarisa un post, la gran majoria positius.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */