.

.

TOTS 21

El Ball de Pastorets presentant de manera solemne la ‘proposta’ de Jocs d’Hivern La Mussara Reus 2030. Foto: Reus Cultura

Imatges de l’actuació del Ball de Gitanes. Fotos: Reus Cultura / Tots21

Dia de llengües afilades a la Festa Major de Sant Pere de Reus. La plaça d’Evarist Fàbregas del Pallol ha estat l’escenari aquesta tarda dels versots i parlaments del Ball de Gitanes i del Ball de Pastorets. Sense pudor ni decència, que al capdavall és una molèstia quan es tracta de passar-s’ho bé, la imatge bucòlica d’uns i altres s’ha transfigurat en dards que han impactat a polítics locals, metropolitans i nacionals, querelles acumulades durant dos anys de pandèmia i temes socials com el masclisme.

I ho han fet sense contemplacions, com quan els Pastorets han disparat contra els càrrecs que acumula Teresa Pallarès («té més coses que la Barbie»); contra el regidor de Cultura, Daniel Recasens, per la discutible manera de repartir entrades per entrar a recintes acotats durant la festa major pandèmica; denunciant que els «reusencs vam ser els únics catalans sense Carnaval mentre a Valls feien les decennals» i desitjant de pas, que «Boris Johnson sigui el president de la FRAC (Federació Reusenca d’Associacions de Carnaval)». El toc RTV va arribar amb la solemne presentació en societat de la candidatura La Mussara Reus 2030, repartint esdeveniments propis dels Jocs Olímpics d’hivern arreu del territori amb una alegria afegida: «No digueu que no seria bonic cantar Reus Capital, Tarragona Sucursal». De fet, la decisió de convertir en invitat d’honor d’enguany a l’alcalde de la localitat veïna, Pau Ricomà, ha donat molt de joc perquè serem metropolitans, però no samaritans.

Per la seva banda, les Gitanes han aprofitat per vendre la seva nova vestimenta: «Focos, ok, catifa vermella… Escolteu i sobretot mireu. Soc una diva, soc l’estrella, He vingut perquè m’adoreu. Cori beneeixi la Cinta Que de modelet hem canviat. Ara fem més bona pinta. Amb vestit ben brodat», recitava una de les components. «El que manca és estructura -etzibava una companya-. Massa festa de la ignorància. Us falta un xic de diplomàcia. Coneixement, estudi i cultura. Fase 1, aixequem paviment Fase 2, pòdiums, bancs i jardins Fase 3, aquí pàrquing de pagament Fase 4, calers cap a dins». Com resumia una gitana que es feia la despitada, «acabar la raval és un pronòstic. Reus, quanta droga, quin viatge…».

Retrobament amb la Diada Castellera

Imatges de la Diada Castellera d’aquesta tarda. Fotos: Xiquets de Reus

I en un any de retrobaments, aquest dissabte s’han tornat a viure les veritables sensacions de la Diada Castellera de Sant Pere a la plaça del Mercadal, amb l’actuació dels Castellers de la Vila de Gràcia, els Nens del Vendrell i els Xiquets de Reus. Els de casa han completat el segon 2 de 7 de la temporada i el primer 4 de 8 del que va de curs. Finalment han tancat actuació abans de pilars amb el 7 de 7.

J.S.