.

El president de l’Associació de veïns Primer de Maig Sant Josep Obrer i Mas Pellicer, Eduardo Navas, ha explicat que han volgut “agrair la tasca de la sanitat pública i, especialment, de les dues metgesses que han estat a primera línia en aquests moments complicats”. Foto: Cedida

Els ciutadans del barri Sant Josep Obrer de Reus han fet, avui dijous 11 de març, un homenatge a les metgesses i les infermeres del CAP Horts de Miró de l’ICS Camp de Tarragona, que al llarg de molts anys, han cuidat de la seva salut. Els usuaris i usuàries del barri han entregat una placa a les metgesses Carmina Poblet i Maite García agraint “la seva dedicació i interès pels seus pacients” i unes roses vermelles per a la resta de l’equip, especialment per a infermeria.

El president de l’Associació de veïns Primer de Maig Sant Josep Obrer i Mas Pellicer, Eduardo Navas, ha explicat que han volgut “agrair la tasca de la sanitat pública i, especialment, de les dues metgesses que han estat a primera línia en aquests moments complicats”. El senyor Navas ha afegit que “tots els veïns han col·laborat, tot i que són un barri humil i potser no ha estat suficient”.

El barri Sant Josep Obrer va gaudir d’un consultori propi que es va inaugurar l’any 2003, amb motiu de la gran distància que hi havia entre el barri i el CAP Llibertat, on estaven adscrits els veïns. El consultori es va inaugurar amb una de les infermeres que avui ha estat homenatjada, l’Aurora Reina, que ha estat a prop dels veïns del barri des del primer dia. Ella i la metgessa Yolanda Ortega van crear el programa d’exercici físic moderat “Anem a caminar”, programa comunitari pioner a Catalunya que, anys més tard, s’ha estès per tots els Equips d’Atenció Primària del territori com una activitat de salut comunitària. Aquells primers anys del consultori també van comptar amb altres professionals, com el metge Mingo Ribas i la mateixa Carmina Poblet. Més tard, van començar amb els veïns del Sant Josep Obrer la doctora Maite Garcia i la infermera Meritxell Paredes.

L’any 2013 es va tancar el consultori, amb la construcció del nou CAP a Horts de Miró. L’associació de veïns va veure amb bons ulls aquest tancament, reconeixent que l’espai no estava adequat per a les necessitats sanitàries. No obstant això, durant els deu anys de vida del consultori, es va aconseguir millorar l’estat de salut de les persones i de les famílies de la comunitat i, alhora, va servir per crear un vincle de confiança en una àrea necessitada de referents en aquest àmbit. Van ser les seves metgesses i infermeres les que van arrelar vincles al Sant Josep Obrer de Reus. A més, la proximitat del centre va afavorir també el treball en xarxa amb la resta d’agents de salut i socials, va motivar intervencions integrals en salut i va contribuir a reduir desigualtats en aquesta àrea.

Programa “Anem a Caminar”

El programa “Anem a caminar” va néixer l’any 2004 a l’Institut Català de la Salut, al barri Sant Josep Obrer de Reus, i es va consolidar per tot el territori del Camp de Tarragona gràcies als bons resultats de participació i a la millora de l’estat de salut de les persones participants. Els responsables en salut comunitària dels Equips d’Atenció Primària fan un seguiment de l’estat de salut de tots els caminadors, tenint en compte variables com l’edat, el pes, l’índex de massa corporal, la tensió arterial i diversos paràmetres analítics.

El programa “Anem a Caminar” va estar premiat, fa anys, al Congrés Nacional de Residents de Medicina Familiar i Comunitària, gràcies als resultats en la millora de l’estat de salut de la població i a l’originalitat del projecte.

Redacció