.

.

TOTS 21

La Festa dels Tres Tombs tornarà als carrers de la ciutat el pròxim diumenge 6 de març amb la mirada posada, per un costat, en aconseguir ser una festa inclusiva i, per l’altre, amb mesures sanitàries per garantir el benestar dels animals. Els Tres Tombs tornen d’aquesta manera a la capital del Baix Camp, després que el 2021 la pandèmia obligués a suspendre la trobada.

És una iniciativa organitzada per l’Associació d’Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus a través de l’Institut Municipal Reus Cultura, i també amb la regidoria de Benestar Social, per tal de promoure la inclusió, tant de famílies amb vulnerabilitat com de persones amb discapacitat, convidant a una entitat a participar-hi.

En concret, en la 35a edició dels Tres Tombs que se celebrarà aquest diumenge 6 de març, aquest projecte compta amb la participació activa, com a ocupants d’un dels carruatges, d’una desena de membres de l’Associació Down Tarragona. Una entitat formada per familiars de persones amb la Síndrome de Down amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida i la de persones amb altres discapacitats intel·lectuals i ajudar-les a incorporar-se de manera activa en la societat. A més de l’entitat convidada, el Club Esportiu Alba Reus també disposa d’un carruatge des de fa anys.

Com a novetat, enguany, per primera vegada, l’organització d’aquesta festa comptarà amb persones voluntàries, que han estat facilitades a través del Punt de Voluntariat de Reus.

Des de fa setmanes, totes aquestes persones col·laboren junt amb l’Associació d’Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona a través d’aquest projecte inclusiu que facilita l’assistència a aquesta festa de famílies amb vulnerabilitat i persones amb discapacitat, sigui com a espectadores o de manera més activa com a protagonistes.

La participació en els Tres Tombs de persones que abans podien tenir més dificultats per fer-ho, a més de ser una experiència positiva per qui participa, és un valor afegit per a la festa en el seu conjunt.

Aquesta iniciativa de fer els Tres Toms inclusius és pionera a Catalunya i, tot i haver estat interrompuda el darrer any amb motiu de la pandèmia, té com a objectiu esdevenir un referent per altres municipis que també celebren aquesta festa.

Garantir el benestar dels animals

Des de l’organització es compta amb el Reglament i Protocol de la Federació Catalana dels Tres Tombs, on s’inclouen mesures com el control de les cartilles d’origen dels animals, el control veterinari a l’inici i final de l’acte, la inspecció dels vehicles que els transporten i el compliment de la normativa municipal pactada per a la celebració de l’acte. Aquestes mesures s’afegeixen a les que sempre s’han tingut en compte i per tant, des de l’organització es garanteix que els animals que participen als Tres Tombs estan ben tractats.

El programa

La Festa dels Tres Tombs 2022 començarà a les 9:00 h amb un esmorzar i la concentració dels animals i els carruatges al Parc de la Festa.

La comitiva sortirà a les 11:30 h. L’itinerari passarà per l’avinguda dels Països Catalans, el carrer Doctor Vilaseca, el carrer de Sant Joan, i el Tomb de Ravals (on es faran 3 tombs). A les 13:00 h, es farà la benedicció a la plaça de la Puríssima Sang.

A més a més, a partir de les 11:00 h, a la plaça del Prim, hi haurà actuacions de les colles castelleres Els Fènix de Reus, la Colla Gegantera de les Borges del Camp i la Colla Gegantera de l’Ametlla.

Al raval del Pallol, a la mateixa hora s’explicarà el “Conte dels Tres Tombs”, a càrrec de Carles Pitarch, de Bràvium Teatre.

Finalment, a la plaça de Catalunya hi haurà cavallets de joguina per a la canalla.

Als Tres Tombs s’hi podran veure: Banda de Cornetes i Tambors Sant Pere Apòstol de Reus, Carruatge de Sant Antoni, Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Reus, carruatges d’autoritats, Mossos d’Esquadra, Ganadería Les Planes de Cubelles, Heralds de Reus, Baluard de l’Ajuntament de Reus, Baluard dels Amics dels Cavalls, Grup Muntats del Club Hípic Quadres d’en Blai de Riudoms, Club Hípic Quadres Julivert de Riudoms, Club Hípic Castells de Cambrils, Club Hípic Reus QMT, Club Hípic Tomás Santiago de Cambrils, carruatges de Reus, carruatges de tot tipus d’arreu de Catalunya i genets muntats d’arreu de Catalunya.

Redacció