.

.

TOTS 21

Imatge d’arxiu de l’edifici 112 de Reus. Foto: Roger Segura

El comitè d’empresa del Centre d’Emergències de Catalunya de Reus (CAT 112) es planteja convocar una vaga de treballadors imminent. L’empresa gestora, Grupo Norte, està en concurs de creditors voluntari i no assegura pagar les pròximes nòmines. La companyia no ofereix des de fa diverses setmanes el servei de traducció d’atenció als ciutadans en 28 idiomes. El comitè denuncia “la vulnerabilitat i desempara” dels treballadors i “la lamentable situació” que viu aquest servei públic. L’adjudicació del servei a Grupo Norte acaba al mes d’octubre. Els treballadors reclamen que la recepció i gestió d’emergències “no se subcontracti a empreses que no compleixen amb els requisits indispensables d’un servei públic de qualitat”.

El Comitè d’empresa del CAT 112 de Reus, format íntegrament per representants de la CGT, alerta que l’empresa Grup Norte, adjudicatària del servei fins al mes d’octubre, ha presentat un concurs de creditors voluntari i ha comunicat als representants legals de les treballadores que no pot garantir pagar-los la nòmina de maig ni la paga doble del mes de juny.

L’empresa “no descarta continuar en el servei malgrat el procés de resolució del contracte iniciat per CAT 112” i ha acceptat la possibilitat de fer-se càrrec de les nòmines pendents com a responsables solidaris. Els representants legals dels empleats alerten que la situació “deixa al descobert” les mancances d’un servei públic gestionar per una empresa privada que “prioritza la rendibilitat econòmica a les necessitats del servei”.

Segons explica la CGT, fa diverses setmanes el CAT 112 no atén amb el servei de traducció perquè Grupo Norte no ha pagat a l’empresa Seprotec que l’oferia. Les treballadores del 112 atenen trucades en català, castellà, anglès, francès i alemany, però el comitè denuncia que actualment no es poden atendre ciutadans en una situació de risc o emergència que no parlen cap dels idiomes citats. La incidència no s’ha comunicat als treballadors i “s’ha fet dir als comandaments que el Seprotec està fora de servei per problemes tècnics”. Els empleats del 112 lamenten que “se’ls traspassi la responsabilitat de no poder atendre els ciutadans com es mereixen per una mala gestió del servei”.

Entre altres deficiències del servei, denuncien que s’han donat casos d’excés de trucades sense que l’empresa reforci el servei amb més treballadors i moltes queden en espera i sense atendre. “Ha prioritzat complir amb exigències del plec de condicions a garantir l’atenció a tots els usuaris”, asseguren.

ACN