.

.

TOTS 21

Cncentració de treballadors del 112 a les portes de l’edifici d’emergències de Reus. Foto: Eloi Tost

Els treballadors del 112 han reclamat aquest dimecres la internalització del servei d’atenció telefònica d’emergències durant la jornada de vaga que han convocat. Una vaga que a la pràctica no han pogut fer efectiva, després que la Generalitat decretés uns serveis mínims del 100%, situació que han lamentat. La plantilla s’ha concentrat al matí a les instal·lacions de la Zona Franca de Barcelona i a la tarda ho ha fet a les portes de l’edifici del 112 de Reus. Sota el lema “salvar vides no és un negoci” han denunciat que el 90% de la plantilla té una jornada reduïda i que les diferents empreses que al llarg dels anys han prestat el servei sempre han buscat obtenir beneficis en detriment dels seus drets i de la qualitat de l’atenció.

Els empleats han afirmat que el personal que tenen és insuficient i que això s’ha evidenciat amb els serveis mínims del 100%. Una altra problemàtica que pateixen és que no tenen antiguitat. “Tenim un contracte de ‘telemàrqueting’, que és el més baix que hi ha i que no té res a veure amb el que fem”, ha comentat Imma Martos, treballadors del 112 de Reus.

“Passen les empreses, passen els governs, però no hem vist cap repercussió”, ha indicat. “La gota que ha fet vessar el got” ha estat que l’anterior adjudicatària, Grupo Norte, va entrar en concurs de creditors i que “la Generalitat només ha trobat una empresa que ha volgut atendre el servei durant els deu mesos que queden fins al nou concurs”, ha dit Martos en referència a Ferrovial. Amb tot, han reclamat “un consens” amb el Departament d’Interior i aconseguir “un conveni propi del servei d’emergències, tant al 112 com al 061”.

Més enllà de les reivindicacions laborals, han afirmat que la precarietat que pateixen fa que el servei no sigui òptim i que això, en definitiva, ho acaba perjudicant la ciutadania. Entre aquests efectes hi ha que en ocasions no es poden atendre trucades perquè no hi ha prou personal. En aquest sentit, els treballadors han apuntat que a les empreses adjudicatàries “els surt més a compte assumir les sancions per tenir trucades perdudes o en espera, que tenir sempre a sala el personal necessari per garantir que això no passi”.

La concentració ha comptat amb el suport de representants de la CUP, com la diputada Laia Estrada, que ha qualificat de “vergonyós” que els treballadors no hagin pogut fer vaga pels serveis mínims del 100%. Estrada ha comentat que els empleats no poden atendre “totes les trucades amb la qualitat que es mereixen” i que la precarietat fa que “perdin professionals”. De fet, segons han assegurat membres del comitè d’empresa, aquest dimecres han començat a treballar persones noves coincidint amb la revetlla de Sant Joan, la nit de l’any en la qual el 112 rep més trucades.

Eloi Tost