.

Cotxes aturats pels piquets sindicals amb la torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó, al fons.

Cotxes aturats pels piquets sindicals amb la torre de refrigeració de la nuclear d'Ascó, al fons. Foto ACN

Joaquín Bielsa, secretari general de CCOO de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), ha qualificat d'”èxit” el primer període de vaga de les centrals catalanes, iniciat el 16 de maig i finalitzat aquesta matinada. Tot i que ha dit que el Ministeri d’Indústria “va posar uns serveis mínims abusius”, ha manifestat que “la plantilla està amb nosaltres, ningú entén per què estem en esta situació”. Demà dimarts els sindicats es reuniran a Vandellòs per fer una valoració de la vaga. Bielsa ha assegurat que no han tingut el ressò mediàtic que els hauria agradat, i per això ha avançat que volen preparar una acció, per a finals de juny o principis de juliol, amb l’objectiu d’aconseguir més visibilitat.

“No hem tingut el seguiment que nosaltres entenem que hauríem hagut de tindre”, ha etzibat Bielsa. “Sent una vaga al sector nuclear, als tres grups que hi ha a Catalunya, que suposen el 50% de l’electricitat que es genera al país”, ha exposat, “que no sortim ni a TV3 és una mica preocupant”. En aquest sentit, ha denunciat que els mitjans televisius estan “emmordassats”, per alguna raó o una altra, i per això ha detallat que volen organitzar una acció que els permeti aconseguir més visibilitat.

Tot i això, Bielsa ha celebrat el desenvolupament del primer període de vaga de les centrals catalanes, amb la qual han reivindicat unes condicions laborals dignes i garanties d’estabilitat de l’ocupació. El secretari general ha reconegut que durant la vaga s’han reunit en un parell d’ocasions amb l’empresa, a la qual han proposat retirar la limitació de la ultraactivitat del conveni per donar més marge a la negociació, però totes les vegades han obtingut un no per resposta.

El conveni laboral d’ANAV finalitza el 15 de novembre, i els sindicats ja preparen més aturades pels mesos de setembre, octubre, novembre i desembre. De fet, des de CCOO ja han posat damunt la taula que els serveis mínims establerts pel Ministeri d’Indústria per al nou període de vaga són encara més abusius que en aquest primer període, de gairebé tota la plantilla, i estan valorant la presentació de les al·legacions corresponents.