.

Els taxistes fan una marxa lenta improvisada fins a l’Aeroport de Reus i programen una assemblea per debatre si convoquen noves mobilitzacions. A la imatge, pla general de la parada de taxis a Tarragona aquest dilluns. Foto: ACN

Els taxistes de Tarragona s’han sumat a la vaga en protesta a les llicències de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) i mantenen serveis mínims des de diumenge. A la ciutat, només operen 12 dels 94 taxis disponibles, i ho fan exclusivament per a gent gran, serveis mèdics o persones amb mobilitat reduïda. A primera hora d’aquest dilluns, els taxistes han decidit, de forma espontània, fer una marxa lenta a Tarragona que els ha acabat conduint fins a l’Aeroport de Reus, on s’han sumat taxistes de la capital del Baix Camp. Més tard, la concentració s’ha desplaçat a Salou. Durant el cap de setmana també hi ha hagut taxistes que s’han traslladat a Barcelona per unir-se a les protestes. Dídac Expósito, taxista a Tarragona, creu que Barcelona “ha estat la primera perjudicada” per les llicències VTC perquè “és on tenen més mercat”, però creu que “un cop col·lapsin aquest mercat, es buscaran la vida a zones de costa, com la Costa Daurada”. Els taxistes han convocat una assemblea dilluns a la tarda per decidir si hi ha noves mobilitzacions a les comarques tarragonines.

La parada de taxis de l’estació d’autobusos de Tarragona és aquest dilluns l’única en què es veu algun vehicle aturat. Amb cartells on es llegeix ‘Serveis mínims’ o ‘Taxi en lluita’, els conductors esperen fora dels vehicles alguna trucada de clients que necessitin transport, tot i que només atenen el servei si són persones grans, amb mobilitat reduïda o que es dirigeixin cap a l’hospital o CAPs. Aquest és el punt central on tornen tots els vehicles que compleixen serveis mínims, només 12 dels 94 disponibles a la ciutat. Segons Expósito, els clients “estan ben informats” i “entenen” que no els ofereixin el servei aquests dies.

A primera hora del matí, en una assemblea improvisada, els taxistes han decidit mostrar la seva disconformitat amb una marxa lenta fins a l’Aeroport de Reus, una setantena, segons el col·lectiu. Més tard, alguns s’han desplaçat cap a Salou. Adrià Moreno, taxista a Tarragona, lamentava no poder protestar amb els seus companys per haver de complir els serveis mínims amb un taxi adaptat per persones amb mobilitat reduïda. Moreno ha assegurat que, tot i que la situació a Tarragona no és la mateixa que a Barcelona, “quan acabin allà, començaran a venir aquí tots”. “Es comencen a vendre llicències, més de les que toquen, i ens prenen la feina”, ha criticat Moreno.

Poca afectació a l’Ebre

Els taxis de les Terres de l’Ebre donen suport a la vaga del sector però no aplicaran cap retallada del servei més enllà de suspendre algun servei particular cap a la capital catalana, per evitar perjudicis als seus clients. Aquests serveis mínims als clients particulars els apliquen des del passat 25 de juliol. La principal companyia del territori, TdTaxi de les Terres de l’Ebre, amb una flota de 94 vehicles i cobertura a la Terra Alta, Baix Ebre i Montsià, està oferint amb normalitat el servei sanitari, que suposa el principal segment de treball del sector al territori. Tampoc l’Associació de Taxistes de la Ribera d’Ebre ha modificat el nombre de serveis prestats fins al moment a l’espera de com evolucionin les negociacions amb Foment.

ACN