.

.

TOTS 21

Imatge d’un edifici en construcció. Foto: COAATT

La manca d’habitatge de nova construcció a les Terres de l’Ebre aboca el conjunt de les comarques tarragonines a la cua en els preus d’obra nova a Catalunya. El preu mitjà de venda d’un habitatge se situa en els 189.469 euros, un 4,9% per sota respecte fa un any, i el preu per m2 útil cau gairebé un 7%. Així ho recull l’estudi anual de l’Associació de Promotors de Catalunya, que deix constància d’aquesta situació a l’Ebre, en contrast amb la zona de la Costa Daurada. En el territori hi ha 116 promocions noves i prop de 2.000 habitatges -un 25,6% a la venda. Si bé el sector no ha percebut la covid-19, els promotors estan molt amoïnats per la suspensió del POUM de Tarragona. Avisen que pot fer que alguna inversió es “desviï” cap a l’estat espanyol.

La principal conclusió que s’extreu de l’estudi de l’any 2020 de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) són els preus més baixos -l’associació prefereix dir competitius- de l’habitatge nou a Tarragona i l’Ebre, en comparació a la resta de demarcacions catalanes. Això es deu al pes de les comarques ebrenques on no s’hi fa habitatge nou. “Una assignatura pendent al país”, avisa el president de la comissió territorial de l’associació, Daniel Roig. És una dinàmica que s’arrossega i s’accentua, i que també es pateix a comarques d’interior.

A tall d’exemple, l’informe anual, que té en compte totes les promocions d’habitatge nou construïdes al territori, contraposa l’àrea turística de la Costa Daurada, on a la zona centre el preu de venda per m2 útil se situa en els 2.900 euros -en concret, les cases unifamiliars en 2.575 euros/m2 útil, i les plurifamiliars, 2.996 euros/m2-, front a l’Ebre, on és de 900 i escaig. “Són preus tan baixos que estan pràcticament per sota del cost del valor de reposició de tornar-los a fer, perquè són molt antics”, apunta el president de l’APCE, Lluís Marsà.

L’estudi també compara les dues principals ciutats, Reus i Tarragona, i constata que a Tarragona, amb una desena de promocions i una trentena d’habitatges -només en resta per vendre el 9%-, la mitjana és d’uns 80 m2 de superfície a un preu que no arriba als 200.000 euros. En comparació a l’any passat, minva el preu de venda (-6,1%) i la superfície de l’habitatge (-8,4%), però el preu/m2 útil es manté (+0,6%). Pel que fa a Reus, on es registren 11 promocions i també una trentena d’habitatges, el preu/m2 ha crescut gairebé un 6%.

“És un territori desigual, s’han pogut mantenir una sèrie de promocions, però fora del triangle que conformen Tarragona, Reus i la zona de Salou, Vila-seca i Cambrils, no hi ha hagut obra nova”

“És un territori desigual, s’han pogut mantenir una sèrie de promocions, però fora del triangle que conformen Tarragona, Reus i la zona de Salou, Vila-seca i Cambrils, no hi ha hagut obra nova”, constata el president territorial de l’APCE. “Són zones més deprimides on la iniciativa privada no hi pot arribar o es troben en situació de despoblament i tampoc hi ha necessitat d’habitatge”, afegeix. “Pel preu d’un habitatge a Barcelona, en compres dos a Tarragona, i quatre o cinc a les Terres de l’Ebre, aquesta és la realitat que tenim”, conclou.

Catalunya necessita 25.000 habitatges nous a l’any. L’any passat se’n van iniciar uns 12.000. “Estem en un 60% de les necessitats, a la construcció li costa agafar embranzida”, diu el president de l’APCE. Del mig miler d’habitatges en venda a Tarragona i Ebre, un 75% estan acabats i el 25% restant, en construcció. La piscina comunitària cada cop és més valorada en les promocions -un pes del 43,15%. Pel que fa a la rehabilitació d’immobles destinats la venda ha estat inexistent, una tendència a la baixa que el sector immobiliari retreu a l’administració.

Finalment, l’associació ha aprofitat per reclamar a les administracions que la ciutat de Tarragona impulsi un gran pacte de la ciutat per desencallar el POUM, actualment suspès. “és una problemàtica no sols econòmica, sinó sobretot social”, remarca Roig. Els promotors estenen la mà a col·laborar en el planejament. Volen que s’hi impliquin tots els agents i insisteixen en la urgència de resoldre-ho. “Ens té molt amoïnats, podria fer que algun tipus d’inversió es desviés a alguna altra regió d’Espanya”, avisa el president de l’APCE.

ACN