.

Els portants, un cop arribats a la plaça de la Font. Fotos: Fabian Acidres

Els carros i cavalls dels portants de l’aigua de Sant Magí han entrat aquesta tarda per la carretera de Santes Creus celebrant de la millor manera possible els 25 anys de la recuperació de la Baixada de l’Aigua des del Santuari de la Brufaganya. Suspesa l’any passat arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils, l’edició d’enguany ha servit per reviure les sensacions d’una de les tradicions més viscudes de la ciutat.

Els portants, acompanyats per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, en el darrer tram i per altres regidors també habituals a la cita, han arribat a la plaça de la Font per iniciar la Pujada cap al Portal del Carro acompanyats del Seguici de Sant Magí, integrat pel penó de la festa a cavall, Magí de les Timbales, gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, grallers, timbalers, carros enramats i carrossa enramada del sant.

Amb la incorporació de la  Banda Unió Musical de Tarragona a la plaça de l’Esperidió, el recorregut arribarà fins al Portal del Carro, on l’aigua rebrà la salutació de les colles castelleres abans de procedir al seu repartiment. El Seguici retornarà llavors a la plaça de la Font.

Imatge dels tradicionals pilars de l’arribada de l’aigua de Sant Magí.

Cal recordar que Sant Magí va esdevenir copatró de Tarragona fins al segle XIX, quan la devoció a la seva figura es va catapultar arran dels fets de la Guerra del Francès. Diu la tradició que va apagar tres cops la metxa amb què l’exèrcit enemic volia volar el tram de la muralla on hi ha la seva capella. A més, se li atribueix el fer brollar l’aigua en el moment més calorós de l’any. Per això, la iconografia de la festa està estretament vinculada tant a la calor com a l’aigua, amb càntirs, portadores, síndries, alfàbrega i enramades.

Per commemorar l’efemèride, i a proposta dels Portants, per primera vegada es vendran samarretes de Sant Magí com marxandatge. A més, des del 10 d’agost fins al 9 de setembre l’Espai Turisme del carrer Major acolleix l’exposició ‘Sant Magí a Tarragona: tradició i aigua’, un recorregut fotogràfic pels 25 anys de la recuperació d’aquest element tan característic.

(Clicar aquí per consultar l’agenda del dia)