TOTS 21

El mercadet de Bonavista, en plena abullició, es troba tancat. Foto: Diputació de Tarragona

Els populars mercats setmanals o ‘mercadillos’ es veuen afectats directament per la crisi sanitària del coronavirus. De fet, pràcticament han desaparegut del mapa. Nombrosos consistoris del Camp de Tarragona han acordat, amb la fórmula del decret d’Alcaldia, de tancar-los per evitar el contagi. Alguns tenen productes del camp, fruites i verdures, i altres de tota mena. La gran majoria de municipis se subministra amb les botigues i els supermercats.

Així, els alcaldes i alcaldesses de consistoris com Vila-seca, Constantí, Vilallonga del Camp, Roda de Berà, Creixell, El Morell, Salou, Prades o Valls l’han anul.lat, segons han confirmat a aquest digital. A Tarragona ciutat es va decretar el tancament dels de Bonavista i Torreforta donada l’aglomeració de gent que hi sol haver. Es mantenen, però, els de La Móra i el del Mercat del Fòrum.

Un cas diferent és el dels Pallaresos, on el seu alcalde, Xavier Marcos, comenta a aquest digital que el mercat setmanal ‘ja es va suprimir fa anys i com disposem de molta varietat de supermercats ja estem ben abastits. En tema alimentari tot segueix igual’.

A Vilallonga del Camp, ‘s’ha suprimit el mercat setmanal. Ara estem miran de trobar algun pagès kilòmetre 0 per repartir verdura i fruita. Ho estem gestionant aquesta setmana’, informava la setmana passada la seva alcaldessa, Gemma Benaiges.

A Roda de Berà, el mercat setmanal es va suspendre fa dues setmanes, suspensió que es mantenia la setmana passada. Bàsicament se servia fruita, verdura i roba. A Creixell, el seu alcalde, Jordi Llopart, destaca que ‘hem anul.lat el mercadet dels diumengs en la seva totalitat’. A Creixell hi havia alguna parada de verdures i fruites.

Al Morell, l’Ajuntament ‘va aturar el mercat setmanal, tot i que es mantenen oberts els comerços locals que ho poden fer’, destaca l’alcalde, Eloi Calbet. S’hi venien fruita, verdura, roba, peix i algunes peces de carn, bàsicament, i se celebrava els dissabtes. La suspensió es va produir fa dues setmanes. Altrament, tot i que és per causa de força major, és una manera també de potenciar el comerç local.

A Constantí, els mercadets tenien lloc els dijous i també venien productes d’alimentació. ‘El vam tancar el dia 12 per decret d’Alcaldia’, subratlla l’alcalde, Oscar Sánchez. El decret especifica que es pren la determinació ja que ‘davant la situació que vivim generada per la propagació del coronavirus Covid-19(SARS-CoV2) per part de la Generalitat s’ha activat el PROCICAT (Pla d’actuació per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc) fruit del qual hi ha tot una sèrie d’actuacions preventives per tal de controlar la malaltia’. Així, ‘per tal d’aplicar el que es preveu a l’acord de Govern de la Generalitat, així com evitar aquesta propagació al municipi de Constantí, com a mesura preventiva, es considera adequat resoldre sobre l’actuació corresponent’, que inclou el tancament el mercadet i moltes altres accions.

A Salou, el mercadet dels dilluns està suspès fins que es pugui reemprendre l’activitat comercial. És ambulant, però pràcticament no té productes d’alimentació, informa l’Ajuntament.

A Altafulla només hi havia dues parades i han deixat de venir-hi. Un és un paradista de Tarragona i l’altra, de Camarles, informa l’alcalde, Jordi Molinera. A La Canonja, només hi ha un paradista, que ha deixat d’anar-hi, informa el consistori.

També per seguretat, el mercadet ha estat suspès a Prades per l’Ajuntament. Incloïa productes agroalimentaris. ‘Només puja el del peix, però perquè té un local’, diu l’alcaldessa, Lídia Bargas, que subratlla que ‘cal entedre la situació excepcional en la que ens trobem i la millor manera de no propagar el virus és evitant el contacte’.

A Valls hi hagu´´e enrenou. Segons La Bajoca, el mercat de la verdura de Valls està tancat ‘sense motiu justificat’ i en contra de la resolució del Govern català. Unió de Pagesos i les associacions de consumidors majoritàries demanen a l’Ajuntament de Valls la reobertura del mercat a l’aire lliure. Des de la primera setmana de confinament, l’Ajuntament de Valls va tancar el mercat setmanal de la verdura. Des del Grup de Consum La Bajoca ‘hem demanat al govern conèixer-ne els motius i, tot i no rebre resposta formal o per escrit, se’ns ha fet saber que la decisió es va prendre perquè no es podia assegurar el compliment de mesures de seguretat, perquè s’incitava la gent a sortir al carrer i perquè només hi ha un pagès local’. Això va crear dubtes sobre què fer en municipis com La Massó, que no tenen alternativa local als productes de fruita i verdura.

El Departament d’Agricultura aconsella

Des del Departament d’Agricultura, el seu titular a la regió, Àngel Xifré, ha recordat a través de Tarragona21 que els mercats agroalimentaris ‘almenys fins avui jo entenc que tenen permès obrir ja que es tracta de productes de primera necessitat’, però la decisió sobre els mercadets setmanals ‘és competència dels ajuntaments’ i no de la Generalitat.

Així mateix, els pagesos i ramaders ‘produeixen articles de primera necesitat i per tant no està en absolut prohibit que treballin, tot el contrari’, destaca Xifré.

Les darreres restriccions fixades a partir d’aquest dilluns, 30 de març, pel Govern central sobre qui pot o no anar a treballar, determina que hi poden anar per ser serveis essencialsels qui participen en la cadena de proveïment del mercat i en el funcionament dels serveis dels centres de producció de béns i serveis de primera necessitat, incloent aliments, begudes, alimentació animal, productes higiènics, medicaments, productes sanitaris o qualsevol producte necessari per a la protecció de la salut, permetent la distribució dels mateixos des de l’origen fins a la destinació final’.

Fonts del Departament d’Interior de la Generalitat han aclarit a aquest digital que els mercadets poden funcionar ‘però només les parades d’alimentació i begudes, productes higiènics, papereria, equips tecnològics i de telecomunicacions i aliments per a animals de companyia’. Cada dia, Protecció Civil -depenent d’Interior-. actualitza la informació sobre el coronavirus. La d’aquest dilluns fixa aquest criteri quant a alimentació.

Unió de Pagesos reclama l’apertura

Unió de Pagesos ha posat el crit al cel sobre el tancament dels mercats setmanals. El sindicat ha obtingut el suport de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS) i la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), per tal que el sindicat segueixi reclamant als ajuntaments que han suspès l’obertura dels mercats d’aliments a l’aire lliure d’aforament inferior a 1.000 persones que rectifiquin.

El sindicat remarca que impedir aquests mercats ‘contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d’estat d’alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles’ i a més ‘perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l’accés als aliments’.

Unió de Pagesos recorda als ajuntaments que, si els cal, ‘poden demanar reforços a les autoritats competents per posar mesures de control per dosificar l’aforament als espais d’aquests mercats, tal com estableix el Reial Decret d’estat d’alarma’.

Llistat de mercats setmanals en aquest enllaç.

Jaume Garcia