.

Els gegants i capgrossos de la vila, dirigint-se a l'esglésa en seguici

Els Pallaresos ha viscut avui el dia gran de la Festa Major de Sant Salvador amb la celebració, al matí, dels actes més tradicionals. El Seguici popular de la vila ha estat de nou protagonista de la festa acompanyant l’Anada a Ofici. Precedit pel sorollós Canó de Sant Roc tarragoní, els Diables, la Colla Gegantera, amb els quatre gegants -Isidre, Rosalida, Vadó i Tiana- els capgrossos i la Mulassa, i una animadíssima xaranga rapitenca, han acompanyat la comitiva d’autoritats municipal des de l’Ajuntament i fins a l’església de Sant Salvador.

El Canó de Sant Roc obria la comitiva

Ha estat una ruta viva i escandalosa, bé pel canó, pels pels vailets de la Colla de Diables del Pallaresos, que encenien carretilles una rera l’altra, al ritme que marcaven els timbals del grup de la Colla. Els hereus i les pubilles no s’han perdut el seguici, com mana la tradició.

Arribats a la plaça de l’Església, ha començat l’ofici solemne de la Transfiguració de Sant Salvador, en una concelebració duta a terme pel rector titular, Xavier Roig, i el rector d’Altafulla i altres poblacions del Baix Gaià, mossèn Jaume Gené. Acabat l’ofici, s’ha viscut la Sortida, amb, de nou, els balls continuats dels elements festius i el soroll com a protagonistes.

La Colla de Diables dels Pallaresos, en acció

Una de les nombroses diablesses de la colla

La comitiva ha acabat a la Casa Jujol, on s’ha inaugurat una mostra de l’associació l’Afer de la Dona, dedicada enguany als antics rentadors de mans casolans i les tovalloles domèstiques. Esther Jové, presidenta de l’entitat, recordava a Tarragona21 que l’exposició, que restarà oberta fins diumenge, s’ha nodrit de les aportacions de la gent de la vila. Hi destaquen rentadors antics, però també d’actuals. La mostra es complementa amb una recull dels treballs del curs passat fets per l’associació. Un vermut ha clos els actes del matí.

Actuant a la plaça de l'Església

Els gegants Isidre i Rosalia

Les dues parelles, actuant

Fins a vuit elements formen els Nans dels Pallaresos

El ball de la Mulassa

Les pubilles i l'hereu, dins l'església

Les autoritats municipals, amb l'alcalde, Jaume Domínguez, a l'esquerra

Part de les protagonistes de la mostra de manualitats i rentadors de mans

Un dels rentadors que s'exposen a la mostra

Seguiu el programa complert de la Festa Major en aquest enllaç.