.

El Dia Internacional contra la violència envers les dones ha omplert d’actes originals els municipis del Tarragonès i el Baix Camp. A Cambrils s’ha escampat un seguit de sabates vermelles davant l’Ajuntament i a Roda de Berà, els participants duien lletres formant la paraula ‘Hi som implicats’.

La regidora de Benestar de Salou, durant l'acte central

La regidora de Benestar de Salou, durant l’acte central

Salou ha celebrat avui l’acte principal del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència de gènere adherint-se al manifest elaborat entre la Generalitat de Catalunya, Diputacions de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona, així com, la federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i que s’ha llegit simultàniament a diferents punts de la geografia catalana. Malgrat tot, des de la regidoria de Benestar i Serveis Socials ja fa una setmana que s’estan duent a terme tallers de conscienciació i que toquen la temàtica de la violència vers les dones des de diferents perspectives.

Avui, la regidora de l’àrea Estela Baeza ha estat l’encarregada d’encetar l’acte fent un seguit de reflexions sobre la importància del dia. En aquest sentit, ha assegurat que és “un dia per reflexionar sobre la situació de milions de dones arreu del món, que es veuen sotmeses a maltractaments físics i psicològics, que no veuen sortida, que es senten impotents, que no entenen el perquè la seva vida s’ha convertit en un infern al costat de la persona amb la que ha decidit compartir-la”, i sobretot –ha afegit “és un dia per recordar a totes les dones assassinades a mans de qui les veu només com a objectes de la seva possessió, sense els mínims drets ni d’igualtat ni de llibertat per decidir”.

Aquest any 2016, segons la regidora, portem segons les dades oficials, més de 40 dones assassinades a tot l’Estat Espanyol, 5 d’elles a Catalunya. I també a Catalunya aquest 2016 s’han registrat prop de 10.000 denúncies per violència de gènere i, on 1220 dones han estat víctimes de violència contra la llibertat i la indemnitat sexual.

Acte reivindicatiu a Roda de Berà

Acte reivindicatiu a Roda de Berà

Roda de Berà

Aquest migdia l’Ajuntament de Roda de Berà ha commemorat el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. A les dotze els membres del Consistori, treballadors i rodencs i rodenques s’han reunit a la plaça de l’Ajuntament per tal de llegir el manifest institucional emès per l’Institut Català de les Dones. Enguany, les encarregades de la lectura han estat Rosa Cordoba, de l’associació de dones ‘Kom-tu’, Mercè Alemany, de l’associació Luz de Luna, i Elisenda Casals.

Seguidament s’ha format un mosaic de lletres on es podia llegir “hi som implicats” i s’ha fet un minut de silenci per totes les víctimes de la violència masclista.

L’acte ha comptat amb l’assistència i la participació de l’alcalde, Pere Virgili, i dels regidors i regidores, Teresa Ferré, Cèlia Treserres, Isabel Mondéjar, Manel González, José Ibort, Toni Bernal, Josep Antoni Benedicto, Laura Moya i Encarna Ramírez.

L'escampada de sabates vermelles

L’escampada de sabates vermelles

Cambrils escampa sabates vermelles

D’altra banda, Cambrils ha mostrat el seu rebuig a la violència de gener amb una exposició de sabates vermelles a la plaça de l’Ajuntament i un acte al Palau Municipal d’Esports que ha comptat amb la participació de més de 400 alumnes de 3r d’ESO dels instituts de Cambrils.

Des de les 9 del matí, la plaça de l’Ajuntament s’ha omplert de sabates vermelles. L’exposició s’ha realitzat amb les aportacions de sabates fetes per la ciutadania que els voluntaris de diferents associacions han pintat de color vermell. Aquesta iniciativa social d’art col·lectiu va ser ideada per l’artista mexicana Elina Chauvet, que la va dur a terme per primera vegada a Ciutat Juárez l’any 2009 per denunciar la terrible xacra del terrorisme masclista i de totes les violències que aquest exerceix diària i quotidianament en la vida de les dones de tot el món.

Per altra banda, a les 12 hores l’alcaldessa i diversos regidors del govern i de l’oposició han llegit un manifest institucional al Palau Municipal d’Esports, en un acte que ha posat èmfasi en la en la responsabilitat individual i col·lectiva dels homes com agents imprescindibles per eradicar les violències masclistes. Posteriorment, els alumnes de 3r d’ESO, que havien treballat aquesta problemàtica a l’aula, han compartit les seves reflexions.