TOTS 21

Imatge dels aldarulls que van provocar els manters a Salou a l’estiu del 2015.

El caràcter estacional del turisme que arriba a la Costa Daurada obligarà a mantenir el pla d’estiu al territori dels Mossos d’Esquadra, que comporta un increment d’efectius, més presència als passeigs marítims i el desplegament d’unitats d’ordre públic a l’entorn de l’oci nocturn de Salou. «Està clar que no tindrem l’estiu de l’any passat, però s’està parlant de forquilles d’un 60% dels turistes habituals. Com més turistes venen, més probabilitats hi ha que es produeixin petits robatoris o furts», manifesta  el cap de la regió policial Camp de Tarragona, el comissari Josep Maria Estela.

En aquesta línia, els Mossos tenen clar que també hi haurà ‘top manta’. De fet, els darrers dies ja s’han vist venedors ambulants en indrets de Cambrils, el Vendrell i Calafell. El comissari adverteix que la policia hi haurà de donar resposta perquè «l’activitat és il·legal» i penalitza especialment el comerç. Tot i això, Estela fa un advertiment: «per si sols no ho podem arreglar perquè el que no podem fer és jugar al joc del gat i la rata, ens acabarem fent mal i acabaran sortint imatges que ni uns ni altres no volem veure».

Per aquest motiu, Estela admet que la policia haurà «d’intentar buscar la manera» de convèncer els manters que l’activitat és il·legal. «Si fa falta farem servir tota la mediació que puguem i tota la nostra sensibilitat per estalviar-nos actes de fricció o de força d’uns contra els altres. Però mentre no hi hagi una normativa que ho reguli la policia haurà de fer-hi front», insisteix.

I en aquest sentit, preguntat per la mort de George Floyd en mans de la policia als Estats Units, el comissari garanteix que els Mossos d’Esquadra seguiran actuant «amb un respecte profund cap a les persones, cap als drets humans, amb una praxi policial ancorada en la màxima legalitat, amb els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat, com treballem sempre».

Roger Segura – ACN