.

Zona de treball dels gestors COVID a l’Hospital Arnau de Vilanova. Foto: ACN

Les persones que han tingut contacte directe amb la Covid-19 són aquelles amb una percepció de risc més elevada, segons un estudi realitzat en més de 16.300 persones de l’Estat espanyol durant el confinament. Això inclou especialment els familiars de persones que treballen en el sistema sanitari i les persones que han conviscut amb algú infectat.

Les dones també tenen més sensació de risc en comparació amb els homes, segons conclou l’estudi, en què s’analitza la percepció de risc d’infecció entre la població espanyola. Els autors ho atribueixen al fet que les dones siguin majoria en el sector d’activitats sanitàries i serveis socials i en la cura de les persones, segons el co-autor de l’estudi Angel Belzunegui, investigador del Medical Anthropology Reseach Center de la URV.

A l’estudi es destaca, en canvi, que el nivell de percepció del risc de la gent gran, tot i ser alt, és menor que el de les dones, tot i ser un col·lectiu amb major risc d’afecció per la COVID-19.

Els investigadors han observat que les persones que descriuen tenir mala salut també són un col·lectiu amb una percepció de risc d’infecció molt elevada. No obstant això, també pateixen més por d’anar a l’hospital, fet que es desprèn del descens durant el confinament d’ingressos a urgències per malalties tan greus com infarts o ictus. Les persones que havien de treballar fora de casa durant el confinament també s’han mostrat més conscients del risc de la Covid-19.

Entendre el sentiment de risc de la població és fonamental per establir mesures de prevenció efectives, segons els autors d’aquest treball, com la campanya de vacunació i la seva acceptació entre la població.

A més de la URV, en aquest estudi hi han participat investigadors i investigadores de diferents institucions sanitàries i de recerca de l’Estat espanyol

Redacció