.

.

TOTS 21

Destaca les dificultats financeres provocades per la pandèmia. Foto: Pixabay

Destaca les dificultats financeres provocades per la pandèmia. Foto: Pixabay

Un estudi amb més d’11.000 consumidors en 11 països revela que els espanyols són els més afectats des de la pandèmia quant a deterioració de la salut mental. Espanya lidera en 5 de les 6 categories de l’empitjorament. Destaca l’empitjorament per les dificultats financeres en un 53%, un 50% per problemes amb la família i en un 47% per les condicions laborals quant a inestabilitat i infelicitat.

L’estudi s’emmarca en un escenari de severa preocupació dels espanyols davant la inflació i els canvis de les pautes de consum que està forçant. El 73% dels enquestats afirma que intenta consumir menys energia a casa, un 62% està diposat a consumir menys, un 45% a reduir la despesa en menjar i un 27% d’ells retarda la visita mèdica al doctor. A més, un 38% dels espanyols ha augmentat l’ús del transport públic per anar a treballar.

El nou estudi de mercat mostra que els espanyols són el que més preocupació manifesten de qualsevol país enquestat en l’estudi de tendències del consumidor per a aquest any 2023 realitzat per Dynata. L’enquesta revela una tremenda negativitat entre els consumidors espanyols respecte a com els ha afectat l’economia global actual: el 88% diu que personalment s’ha vist afectat negativament almenys lleument i el 88% diu que la seva llar també s’ha vist afectat negativament per l’economia global.

A nivell mundial, els consumidors són més optimistes (42%) que pessimistes (34%) sobre l’esdevenir de 2023. No obstant això, al nostre país el pessimisme està dos punts per sobre de l’optimisme, 41% davant 39%. Com se senten les diferents generacions a Espanya? La Generació Z (66%) i els Millennials (47%) se senten optimistes en mirar cap al futur, mentre que la Generació X i els Baby Boomers (tots dos 49%) s’inclinen cap al pessimisme.

La inflació, la primera preocupació
Els espanyols també van manifestar els nivells més alts de preocupació a nivell mundial quan se’ls va preguntar sobre 15 problemes econòmics, polítics i socials específics. La inflació és la variable que més preocupa els espanyols en l’estudi de recerca, amb un 78% de la població espanyola expressant gran preocupació per la pujada de preus. Cap altre país de l’estudi està més preocupat que Espanya.

La segona variable més preocupant a Espanya és l’atur, amb un 58% d’espanyols manifestant la seva preocupació per quedar-se sense feina. Cal destacar també el sentiment sobre els drets de les dones i la igualtat de gènere. El 47% dels espanyols declara que el preocupa molt la falta de paritat, encara que el 54% declara que hi ha avanços per a les dones. La immigració també és un element a destacar en l’estudi de Dynata i és que el 51% dels espanyols declara que els drets dels col·lectius immigrants milloren.

L’estudi constata que l’actual situació econòmica ha afectat el 60% dels espanyols quant a la seva situació financera. I només el 21% afirma tenir suficients estalvis per a afrontar la situació actual. El 53% dels espanyols diu que està fent més esforços per a estalviar més en 2023 enfront del 59% en 2022.

Els espanyols reporten el segon ús més alt del transport públic per a anar a la feina amb un 38% d’ells canviant hàbits en l’últim any, només superat per la Xina (43%). Quan es pregunta als espanyols sobre la salut mental i què és important per a sentir-se millor, 7 de cada 10 afirma que descansar més (71%), menjar sa (70%), passar més temps amb els sers estimats (69%), aconseguir una vida equilibrada (68%) i més temps en oci personal (67%).