.

El Paranimf de la URV va acollir dijous passat la dissetena edició dels premis de Batxillerat ‘Fundació Catalunya-La Pedrera’ i de Cicles Formatius de Grau Superior ‘Repsol’, organitzats pel Consell Comarcal del Tarragonès i que serveixen per detectar talents i impulsar carreres incipients d’investigadors entre l’alumnat dels centres formatius del territori.

Júlia Capellades Cots, del Col·legi Sant Pau Apòstol, va ser la guanyadora en Batxillerat amb el seu treball sobre la planta d’efecte antioxidant Àloe Vera.

El segon lloc en aquesta mateixa categoria va ser per Inés Fernández Salazar, de l’IES Francesc Vidal i Barraquer.

Els guanyadors ex-aequo del tercer premi.

Júlia Capellades Cots, del Col·legi Sant Pau Apòstol, va ser la guanyadora en Batxillerat amb el seu treball sobre la planta d’efecte antioxidant Àloe Vera. El segon lloc en aquesta mateixa categoria va ser per Inés Fernández Salazar, de l’IES Francesc Vidal i Barraquer, amb el seu estudi sobre la reacció de l’insecte Bastó al moviment que imposa el vent ambiental. I el tercer va ser ex-aequo per a dos treballs: el realitzat per Joan Marc Bondia Pedra, de l’IES Comte de Rius,  sobre la corrosió marina dels metalls i el de Gerard Montagut Bel, de l’IES Jaume I, amb el seu estudi de la influència de l’aleró posterior sobre l’aerodinàmica dels Fórmula-1.

En la categoria de Grau Superior, les propostes didàctiques i de material pedagògic per conèixer i estimar el fenòmen casteller (11 jocs proposats al Museu de Valls) d’alumnes de l’Institut Francesc Vidal i Barraquer va ser el projecte guanyador.

El segon lloc se’l va emportar Noèlia Sancho Llambrich, de l’Institut Cal·lípolis, amb el seu projecte d’un centre privat destinat a un estudi precoç del càncer de mama.

Nadiya Zhuk i Ariadna Calbet Ferran, de l’Institut Cal·lípolis, es van fer amb el tercer premi amb el seu projecte d’empresa d’un Spa a Tarragona.

En la categoria de Grau Superior, les propostes didàctiques i de material pedagògic per conèixer i estimar el fenòmen casteller (11 jocs proposats al Museu de Valls) va ser el projecte guanyador. Els seus responsables són de l’Institut Francesc Vidal i Barraquer:  Marina Borràs Nolla; Mario Andrés Reyes López; Ana M. Martínez García; Esther Borràs Nolla i Nadia El Asri. El segon lloc se’l va emportar Noèlia Sancho Llambrich, de l’Institut Cal·lípolis, amb el seu projecte d’un centre privat destinat a un estudi precoç del càncer de mama. Les seves companyes de centre, Nadiya Zhuk i Ariadna Calbet Ferran, es van fer amb el tercer premi amb el seu projecte d’empresa d’un Spa a Tarragona adaptant als nous temps les tècniques d’hidromassatge romanes.

Els resultats van estar supeditats a la puntuació final d’un jurat per cada una de les categories que valorava la presentació dels respectius treballs abans de retirar-se a deliberar.

Imatge de família dels premiats i els responsables de l’organització dels premis.

L’acte, presentat per un Fermí Fernández, era considerat en l’hora dels parlaments finals per Nando Oterino com “el primer pas (en referència als premiats) de tota una carrera que us espera per davant”. El director de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya-La Pedrera ressaltava com una “part important de la nostra activitat és l’execució de programes educatius” destinats a “impulsar la vocació i talents des dels més petits fins als preuniversitaris”.

Per la seva banda, el director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font, explicava com “el que avui heu presentat és un exemple real del que us trobareu quan us incorporeu al món laboral”. Des de plantejar un projecte fins a convertir-lo en realitat, tenint present que “una de cada deu decisions que es prenen és errònia. Haureu d’aprendre que no tot surt bé a la primera”.

La directora dels serveis territorials d’Ensenyament, Imma Reguant, ressaltava la importància de premis com aquests dins de la preocupació del sistema educatiu per “aconseguir dotar als alumnes de competències per a la vida”. I el rector de la URV, Josep Anton Ferré, ressaltava el pes d’una universitat que es troba en les primeres posicions d’excel·lència i investigació encoratjan els premiats a perseverar.

Finalment, el president del Consell Comarcal, Daniel Cid, va agrair “l’empenta donada als alumnes” per part de “pares, tutors i mestres”. “És gratificant veure el seguiment i entusiasme que posen els alumnes a l’hora depresentar els seus treballs”, afegia. “Esteu treballant pel vostre futur, i recordeu quan estigueu treballant de retornar aquest suport que heu tingut a la societat per fer un món millor”, afirmava Cid.