.

Un duelista, jugant amb un crio. Foto: Cedida

Tot apunt per engegar les primeres jornades modernistes que el poble dels Pallaresos farà aquest cap de setmana. Unes jornades on es destacarà l’esperit didàctic de aquesta edició.

La  intenció és que el visitant conegui de primera mà activitats i costums del poble a principis de segle, el seu vestuari, alguns dels seus oficis,…, així com diferents arts manuals com el trencadís, les rajoles i els vitralls tant característics del modernisme.

Tot això serà possible gràcies als nombrosos tallers didàctics que s’han programat per l’ocasió. Els tallers didàctic de trencadís, vitralls, rajoles modernistes i de escriptura d’època seran els més sol·licitats.

Imatge d’un taller de vitralls. Foto: Cedida

Però ni ha un de singular i poc conegut que és el taller didàctic dedicat a explicar els “Duels per honor”. Un taller adreçat a tots aquells interessats en conèixer com s’articulava tot el procés d’un duel a espasa o a sable i a conèixer el valor irresponsable, exagerat i prohibit a la vegada, de lluitar per l’honor ultratjat.

Joan Carles Marín, un dels esgrimistes del Grup Duellum que realitzarà aquest taller didàctic, ens avança una mica el seu contingut: ‘A tothom ens agrada veure un duel a espasa per la seva espectacularitat, especialment els que hem vist a la petita o gran pantalla. Tot és una coreografia, una dansa, un engany, però que és de veritat. Jo crec que a la gent li agrada per la dificultat que té controlar aquestes armes. Algunes de les escenes de pel·lícules clàssiques com Scaramouche, Rob Roy, Els tres mosqueters, La marca del zorro,… fan esgarrifar per la seva gran perillositat. Nosaltres no som Errol Flynn ni Tyrone Power, grandíssims esgrimistes, però volem mostrar una mica d’aquest art, un art que era necessari per reptar a un duel si l’honor havia estat embrutat’, destaca.

En aquest taller ‘farem algun petit duel per mostrar una mica d’aquest art, això sí, ben protegits per si de cas. No és qüestió de carregar-se el personal”, diu entre rialles.

En Sisco Jaramillo, un altre integrant del grup, ens promet conèixer moltes curiositats dels duels a espasa, saber també l’evolució de les armes de tall, com l’espasa, el sable o el floret, i com no, fer una petita classe d’esgrima amb els que s’hagin apuntat al taller, amb sables quasi de veritat.

De ben segur no ens ho perdrem.

Jaume Garcia