.

Una dona obre un contenidor de brossa per llençar-hi residus a Tarragona. Foto: ACN

Els dos regidors no adscrits del plenari de l’ajuntament de Tarragona, Sonia Orts i José Luis Calderón, han salvat amb el seu vot l’increment de la taxa de la brossa del 28% per a l’any vinent proposada per l’equip de govern al plenari extraordinari d’aquest dijous. La resta de l’oposició en bloc s’ha manifestat en contra, per la qual cosa el marcador final ha estat de 15 a 12. El debat ha desvetllat els dubtes tinguts fins al darrer moment pel grup de Junts per Tarragona, tal com ha reconegut el seu portaveu, Dídac Nadal, que ha defensat la decisió final de donar suport al govern del qual forma part en tot un seguit de compromisos adquirits per la resta de partits de l’executiu en contrapartida que ha volgut fer públics per deixar-ne constància.

Calderón ha justificat el posicionament per motius jurídics. La llei de residus d’abril del 2022 obliga que la taxa cobreixi el cost de la recollida de residus i del personal, ha assenyalat, destacant també que l’augment fins a ajustar aquest dèficit es pensa fer de manera progressiva.

Per la seva banda, la cupaire Eva Miguel justificava el seu sentit de vot davant una “taxa de la brossa injusta” en els mateixos imperatius del marc legal i donava com a solució “obrir el camí cap a una nova ordenança que no estigui segrestada per l’actual contracte de la brossa”. L’anticapitalista, de pas, a convidat l’oposició “que ens digui quina fórmula màgica té. Estic desitjant escoltar els vostres arguments”.

Nadal ha assegurat que “és notori que el nostre grup no té cap voluntat d’incrementar taxes ni impostos”. Tanmateix, ha demanat “tenir una visió més ampla” i ha lligat el debat al “dèficit pressupostari molt greu” de l’ajuntament, estancat en ingressos des de fa 10 anys i sotmès a la inflació i un augment “radical” de la despesa energètica. Fent referència al “suïcidi polític” del gabinet del Regne Unit en el seu intent fallit de rebaixar impostos, ha apuntat que “voler carregar” el sobrecost de la neteja “al dèficit pressupostari no és viable”. Davant d’aquest “poc marge de maniobra”, ha afirmat que “fins ahir a la tarda no teníem clar el sentit del nostre vot”. La solució, segons ha explicat, va ser una reunió amb l’equip de govern de la qual va sorgir un “decret amb un decàleg de mesures per reduir la desa d’empreses públiques i patronats”. I pel que fa a les de la seva àrea, ha avançat diverses mesures, entre les quals la que els membres del consell d’administració de l’empresa de Mercats deixin de rebre honoraris per assistència. En essència, 90 euros per convocatòria cada dos mesos, que com li ha recordat amb certa malícia la portaveu socialista, Sandra Ramos, no sembla que serveixin per arreglar res.

El posicionament del govern ha estat fixat pel conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny. Deixant fora del debat futurs increments de la taxa fins a ajustar-la al cost real del servei i els crèdits per pagar l’augment de l’1,5% dels treballadors, ha rebutjat polèmiques sobre quan es paga a ciutats de les mateixes dimensions que Tarragona obert per l’oposició perquè “les casuístiques són molt variades. N’hi ha que paguen zero fins a tres vegades el seu cost, i això sense tenir en compte el fet que la nostra és una ciutat molt dispersa”. Fortuny ha volgut centrar la intervenció en la voluntat de tenir enllestida una nova taxa “més justa” i que apliqui les bonificacions previstes a la llei del 2022 per donar respostes individualitzades segons consums “de cara al 2024”, lligat, per tant, a l’adjudicació del nou contracte de la brossa. “Algú es pensa que en un any electoral a aquest govern li fa gràcia tirar endavant aquest increment? És clar que no. Però no podem caure en populismes i tractar als tarragonins com a menors d’edat. Els direm la veritat, que estem treballant intensament, si ens deixen, avís per a navegants, per fer una ordenança més justa”.

La regidora d’ECP, Àngels Pérez, justificava la seva negativa (que ha definit com “un toc d’atenció”) precisament per la manca de voluntat per desenvolupar “una ordenança més democràtica i social” juntament amb l’augment de la taxa. Una possibilitat que permet també la mateixa llei del 2022.

Des de Ciutadans, Lorena de la Fuente ha carregat contra el que ha definit com a “afany recaptatori del govern”, recordant que la primera proposta era una pujada “del 30%, que superava el llindar legal permès” i apuntant que el marc legal permet ajustar els costos del servei de forma progressiva fins al 2025.

Finalment, Ramos ha admès també els “dubtes” sobre el sentit de vot del seu grup. “Entenem la necessitat de cobrir el forat que deixa la taxa. Però queden dos anys per al davant encara” per poder-s’hi ajustar, en la línia expressada per De la Fuente. Els socialistes avalaven enllaçar un augment de la taxa amb l’entrada en funcionament de la nova ordenança, i han aprofitat per reclamar de pas una major contenció en la despesa municipal. “Venim de gastar-nos fa uns mesos 1,5 MEUR en les festes de Santa Tecla i en la celebració dels 700 anys”, ha deixat anar, i ha assenyalat que part del dèficit de la prestació del servei de la brossa es podria cobrir gràcies a la major aportació a les arques municipals per part de l’Estat i la capacitat que permet el govern espanyol d’endeutar-se per fer front a l’augment dels salaris dels treballadors. Tot plegat per acabar exposant el que els socialistes consideren problema real de fons, que és “la incapacitat d’ençà que governen per augmentat els recursos de l’ajuntament per mitjà d’un increment de l’activitat econòmica de la ciutat”.

J.S.