.

Una ciutat dividida en cinc districtes que tindran plenari propi i lapossibilitat que l’oposicio municipal presideixi aquells districtes on va gunayar a les eleccions municipals.

Aquest matí s’ha celebrat la primera reunió de la Comissió Informativa per a la creació dels consells de districtes presidida per la consellera Paula Varas i amb representants de tots els grups municipals presents a l’Ajuntament de Tarragona.

Comptaran amb un màxim de 30 integrants i, com a molt, una tercera part seran representants dels partits polítics. El pes recaurà, per tant, en les entitats veïnals i socioculturals. És la proposta de Consells de Districte que l’equip de govern ha presentat aquest dijous als grups municipals en la primera comissió informativa i de seguiment. La voluntat és que la nova estructura participativa es posi en marxa al 2021, després d’una prova pilot que es farà passat l’estiu. Així ho ha detallat la consellera de Nova Ciutadania, Paula Varas.

Tarragona es dividirà en cinc districtes: Centre històric (que englobarà Part Alta i Part Baixa), Eixample (nord i sud), Ponent (barris a partir del Francolí) el districte Nord (Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador i Sant Ramon) i el de Llevant. Cadascun tindrà el seu propi consell plenari i, segons Varas, l’objectiu és que funcionin d’una manera molt similar a la del ple de l’Ajuntament.

La consellera Paula Varas ha explicat el treball desenvolupat fins ara i ha manifestat que amb els districtes hi ha la voluntat d’aconseguir majors cotes d’igualat, confiança en els poders públics i més eficàcia de la gestió municipal, “ per tal de promoure l’enfortiment d’una ciutadania participativa i activa”. Per tirar endavant aquest projecte, es distribuirà el terme municipal en 5 districtes que són: el centre històric, l’eixample, barris de ponent, les zones nords de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador i, per últim, llevant.

Els consells de districte seran òrgans per millorar la gestió dels assumptes de competència municipal i facilitar la participació ciutadana. Estaran formats per: un Plenari, presidència, vicepresidència, grups de treball i secretaria. La representació política dels regidors serà d’un terç i la resta serà de les associacions de la zona (associacions veïnals, culturals, esportives, comercials, de salut, etc.). En aquest sentit, cal assenyalar que a Tarragona hi ha 1300 entitats registrades.

La consellera Paula Varas, ha afirmat que “el president serà el representant del partit polític que hagi obtingut més vots en el territori del districte, per tant, podrà ser de l’oposició.”

Les funcions dels consells de districte seran entre d’altres:
Fer de canal de comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania de districte.
Seguiment de les actuacions municipals en el districte.
Fomentar la col·laboració entre els barris que conformen cada districte.
Fer propostes de millora en els districte.
Impulsar la participació ciutadana en el districte.

La consellera Paula Varas ha afirmat que “entenem la participació com un dret, un deure, però també com un mecanisme de transformació i aprofundiment de la democràcia. Serà la ciutadania qui haurà de plantejar les seves necessitats i posar-se d’acord per determinar què és el que vol pel seu districte i com aconseguir el seu objectius”.

També ha avançat que els propers dies es faran reunions amb les diferents associacions per presentar aquest projecte i després de l’estiu s’iniciarà una prova pilot del funcionament dels districtes.

D’altra banda, les persones que vulguin participar com a voluntàries en la Comissió Ciutadana per informar dels districtes, les quals rebran prèviament formació, poden enviar un mail amb les seves dades, entre el dies 10 i 15 de febrer, a: districtes@tarragona.cat.

Crítiques de l’oposició

Els Consells de Districtes van ser una de les propostes estrella d’ERC a les passades eleccions municipals i des del govern s’havia anunciat que es posarien en marxa durant el primer any de mandat. L’endarreriment ha aixecat crítiques de l’oposició.

Després de la primera comissió de seguiment del Consell de Districtes, la portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Ramos, ha titllat de “decebedora” la primera reunió. “En 8 mesos només ens vénen amb un document preliminar i amb les expectatives incomplertes”, afegeix Ramos.

La portaveu socialista denuncia que aquest document de bona traça tècnica, no transpira decisió política. Segons el document, els Consells de Districtes haurien de ser de “gestió desconcentrada”, però “no es preveu que funcionin com a òrgans de gestió dels assumptes particulars de la ciutadania”, ni que tinguin “competències administratives”, com tampoc que “gestionin un pressupost propi diferenciat de l’Ajuntament”. A més, segons Ramos, denota una falta de visió de ciutat i de govern que improvisa: “són focs d’artificis per tapar la manca de projecte i contingut polític”.

Al seu torn, la portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha afirmat que la proposta “no s’adequa a la realitat de Tarragona”. “Són fórmules basades en la política burocràtica i jerarquitzadora”, ha assenyalat. A més ha assenyalat que “després de vuit mesos de la constitució del govern volíem pensar que hi hauria una proposta tancada, i continua tot molt verd”. En aquesta línia ha lamentat que de cara als pressupostos del 2021 no hi haurà encara un reflex de les polítiques participatives i s’ha mostrat sorpresa pel fet que “una de les principals propostes que portaven en campanya” des d’ERC segueixi “sense estar ben definida”.

Des de Ciutadans, la consellera Sonia Orts, ha indicat que els Consells de Districte “no reflectiran la problemàtica” dels diferents barris i ha lamentat que la proposta “és pobra i poc treballada”. Tanmateix, donaran “un vot de confiança”, malgrat advertir que “trenta representants en un ple, més tècnics de l’Ajuntament, no serà operatiu”. Finalment ha reclamat la presència de representants de l’àmbit de la seguretat, dels consells de la infància, de les dones o de la gent gran, entre altres.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */