.

Dos alumnes de cinquè de primària de l’Institut Escola l’Agulla del Catllar, entrant al centre per primera vegada en més de dos mesos el passat 1 de juny. Foto: Eloi Tost (ACN)

Un 10% dels alumnes que tenen la possibilitat de tornar als centres educatius de Tarragona ho ha acabat fent en els primers dies de reobertura de les aules, segons les dades dels serveis territorials d’Educació. En declaracions a l’ACN, el seu director, Jean Marc Segarra, apunta que les famílies “han estat prudents” a l’hora d’enviar els menors a l’escola, però que tot i la baixa ocupació s’ha aconseguit l’objectiu de donar-los suport lectiu. A més, Segarra explica que fins el 19 de juny -data de finalització del curs- calculen que un 90% dels estudiants haurà passat pel seu centre, ja sigui “per fer alguna tutoria individualitzada, classe o cloenda”. A més, indica que la intenció és iniciar el curs vinent de manera totalment presencial.

Segarra subratlla que amb la reobertura de les aules “es buscava un triple objectiu: suport lectiu i orientació, acompanyament tutoritzat i tancament d’aquest curs i planificació del 2020-2021”. Sobre els alumnes que han anat als centres apunta que són “bastants menys” de la capacitat que es podia absorbir “perquè la gent potser té por”.

El responsable dels serveis territorials a Tarragona concreta que els que més estan anant físicament a classe són els dels cursos de final d’etapa, com 6è de primària, 4t d’ESO, 2n de batxillerat i els últims cursos dels cicles de Formació Professional. Amb tot, posa en valor la tasca dels docents per adaptar-se a les noves circumstàncies.

Poc moviment al Catllar

Un dels centres que va tornar a l’activitat l’1 de juny va ser l’institut escola l’Agulla del Catllar (Tarragonès). El primer dia tan sols tres infants van anar a classe. Aquest dimarts van tenir “un pic de més de vint”, explica el director, Francesc Seritjol, tot i que la mitjana ha estat “d’entre cinc i deu”. L’escola estava preparada per rebre’n més de 40, d’un total de 500 alumnes. “Venen a fer el comiat i a rebre suport emocional”, comenta Seritjol, que reconeix que el gruix de la feina la continuen fent de manera telemàtica.

A més, el director destaca que no han tingut dificultats per aplicar els protocols sanitaris i de distanciament durant aquests dies. Ara, un dels objectius serà poder fer un acte de comiat amb els estudiants de 4t d’ESO, que el curs vinent canvien d’institut. “El farem a nivell intern, amb l’equip directiu, la tutora i els alumnes. Si al setembre es pot, ja el farem com sempre, amb les famílies i els altres alumnes, que sempre els hi canten una cançó”, detalla.

Intentar aconseguir la màxima presencialitat

Pel que fa el proper curs, Segarra avança que la previsió del departament és “començar el 14 de setembre i intentar anar al 100% de presencialitat”, especialment a infantil i primària. “Ho veiem factible. Hi ha feina però és factible”, remarca. Per aconseguir-ho, estan fent una relació dels espais que hi ha en cada centre, per adaptar-se a les directrius que marqui Salut. Tot plegat, també implicarà ampliar els recursos humans i “a partir d’aquí gestionar amb les administracions públiques els espais que puguin fer falta”. El responsable dels serveis territorials posa com a data límit el 15 de juliol per tenir tots aquests elements damunt la taula per prendre decisions.

Tot i això, Segarra assumeix que hi ha centres que no disposen de gaires alternatives. En aquests casos proposa “jugar amb blocs de matí i tarda”, així com “alternar la presencialitat i la virtualitat amb els grups més grans”. “Hi ha moltes manera d’organitzar-nos”, valora.

Casals d’estiu garantits

Jean Marc Segarra també dona per fet que aquest estiu hi haurà casals, tant al juliol com a l’agost. “Tenim les instruccions del Procicat i de la Direcció General de Joventut” per fer les activitats, comenta. Assegura que els casals es podran fer “amb mesures estrictes”, però molt més flexibles que a les fases 1 i 2. Així, es preveu una ràtio de deu alumnes per cada monitor.

De fet, des de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies s’ha decidit ampliar de 5 a 11 milions d’euros el pressupost previst per a activitats de lleure educatiu aquest estiu. Això inclourà un increment de 1,15 milions d’euros fins a 4,65 milions per a beques, que beneficiaran unes 40.000 famílies. A més, hi haurà una nova partida d’un milió d’euros per als organitzadors de les activitats per adaptar-les a les mesures de seguretat per la covid-19 i 1,5 milions més per a contractar uns 140 professionals de suport, fins i tot més enllà de l’estiu. L’any passat, 485.000 infants i joves, i 64.000 monitors i caps, van participar en 9.800 activitats de lleure d’estiu a Catalunya.

Eloi Tost – ACN