.

Les àrees d’autocaravanes i zones de pernocta s’han vist desbordades durant la pandèmia i han produït efectes col·laterals nocius referent a l’impacte sobre l’entorn natural. 

La Confederació de Càmpings del Mediterrani (CCM) espera renovar de cara a la temporada estival la confiança d’un nínxol estable de clients, nous i antics, ja que s’ha pogut confirmar que “en l’actual context s’alineen diversos factors associats a la Covid 19 que han acabat fent eclosió en una ànsia de gaudir d’espais a l’aire lliure”. ”Gràcies a l’auge del autocaravanismo, hem atret a un públic nacional no acampador que ha descobert els valors que el campismo aporta: aire lliure, naturalesa i turisme sostenible amb els millors estàndards de seguretat sanitària”, analitza Àngels Ferré, presidenta de la CCM.

La CCM es congratula que els càmpings s’hagin consolidat com el destí preferit de les últimes escapades vacacionals de Setmana Santa i Pasqua, la qual cosa confereix màxim protagonisme a un sector que s’ha mostrat capaç d’oferir una completa prestació de serveis amb totes les garanties de salubritat.

En aquest sentit, les mesures restrictives de la mobilitat, -tant en l’àmbit nacional com les sortides a l’estranger-, han contribuït a consolidar alternatives d’oci amb una mena de turisme en el qual preval la llibertat en plena naturalesa. “Quant a la tipologia d’allotjament, és innegable que l’autocaravana s’ha convertit en la tendència estrella, en la mesura que ofereix a les ‘bombolles’ una major seguretat, controlada directament per cada propietari o arrendatari. Al mateix temps, aquest boom ha posat de manifest el dèficit de llocs autoritzats en les condicions de seguretat i salubritat preceptives”, reflexiona Ferré.

La major part de les Comunitats Autònomes ja regulen jurídicament, a nivell normatiu, els requisits per a les àrees d’autocaravanes i zones de pernocta en les seves diferents modalitats i definicions, però durant aquesta crisi sanitària s’han vist desbordades totes les previsions i s’han produït efectes col·laterals nocius i inesperats referent a l’impacte sobre l’entorn natural.

La CCM treballa intensament per a dissenyar una estratègia comuna entre tots els sectors implicats en aquest auge del autocaravanismo amb la finalitat d’aconseguir un model de turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient, “valors que tant les diferents Administracions com els sectors empresarials i usuaris implicats desitgem prevaler”, avança Ferré.

En un país amb una enorme diversitat de parcs naturals i zones protegides, i en un context de màxim respecte pel medi ambient, la CCM entén que són precisament els sectors més interessats en la pervivència d’aquesta extraordinària riquesa natural els que han de predicar amb l’exemple. “En el nostre cas -valora Ferré-, el sector del càmping ha sabut adequar, d’una manera proporcional al creixement del autocaravanismo, les nostres instal·lacions amb parcel·les més àmplies i serveis específics per a aquesta mena d’allotjament, des dels WC químics automatitzats fins a les tarifes pernocta especials amb serveis reduïts”.

Redacció