.

L’arxiver municipal, Pedro Otiña -primer per la dreta-, amb Josep Fernández Trabal i Jordi Domingo. Foto: Tarragona21

Els tres paquets d’arxius de la família Vidal-Barraquer ja són consultables a l’Arxiu Nacional de Catalunya tot i que es troben en fase de catalogació. Posteriorment seran digitalitzats. Bona part d’aquesta documentació és consutable també a l’Arxiu de Cambrils gràcies a una col·lecció de còpies allí existent. La família va fer donació de la documentació a l’Arxiu Nacional.

El contingut bàsic dels arxius va ser presentat la tarda de dimecres al Centre Cultural de Cambrils per l’expert de l’Arxiu Nacional de Catalunya Josep Fernández Trabal i pel tècnic Jordi Domingo en un dels actes destacats de l’Any Vidal i Barraquer.

Els fons familiar -diferent de l’eclesiàstic i del polític, que es troben en altres arxius- consta de tres fons independents, un personal del cardenal, un segon familiar i patrimonial i un tercer de fons fotogràfic.

Els experts van detallar l’enorme interès que té l’arxiu documental familiar perquè es remunta al segle XVII i s’observa l’evolució d’una família pagesa inicialment modesta, com va anar acumulant patrimoni i riquesa, i va passar de ser pagesa a esdevenir hisendada, arrendant les seves terres. Alguns descendents acaben vivint a Barcelona en professions liberals. “Tot, sorgit de la pagesia”, recordava Fernández Trabal.

Entre la documentació curiosa hi figura una carta de Lluís Companys en què s’ordena la detenció del cardenal, detenió fictícia per evitar que fos assassinat pels escamots de la FAI, que el van estar perseguint. També s’hi troba una butlla del Papa Benet XV que confirma l’elecció de Vidal i Barraquer com a arquebisbe de Tarragona. O el text d’una migrant austriacista que es va exiliar a Hongria i que en la seva posterior descendència s’emparenteria amb els Vidal.

J. Garcia