.

‘Per si no ens tornem a veure’ s’inspira en clàssics de la comèdia com ‘El joc de l’amor i de l’atzar’ de Pierre de Marivaux i ‘Al vostre gust’ de William Shakespeare.

La programació teatral a Vila-seca s’iniciarà el dissabte 7 d’abril amb un musical d’Alícia Serrat i Marc Sambola i produït per Daniel Anglès. La temporada dels Amics s’allargarà fins a finals de juny i inclou cinc espectacles. Destaca ‘Trau’, un dels darrers muntatges del clown Guillem Albà, ‘Estiu’ de la jove companyia La Fil·loxera i ‘Maniàtics’ de La Teca de Cambrils. La Tramoia tancarà la temporada estrenant, per primer cop, un text propi escrit pel vila-secà Robert Rodríguez. Totes les representacions es faran al teatre El Centru i les entrades valen 10 euros, 5 per als socis dels Amics.

Daniel Anglès és un dels principals especialistes en el gènere musical del país i signa la producció artística de ‘Per si no ens tornem a veure’, l’espectacle que obrirà la temporada anual dels Amics del Teatre de Vila-seca. Serà el dissabte 7 d’abril a les 21h al teatre El Centru. L’obra, una comèdia d’amors i embolics, està escrita i dirigida per Alícia Serrat i musicada per Marc Sambola, que també n’és un dels intèrprets. ‘Per si no ens tornem a veure’ s’inspira en clàssics de la comèdia com ‘El joc de l’amor i de l’atzar’ de Pierre de Marivaux i ‘Al vostre gust’ de William Shakespeare. Relata la història d’un príncep i una princesa que s’han de casar per compromís i que, tot i fugir, s’acaben trobant un cop i un altre, sucumbint a l’amor. L’espectacle es va estrenar al teatre Maldà ara fa un any i aquest estiu hi tornarà a fer temporada.

La directora i lletrista Alícia Serrat és sobretot coneguda com a coautora de Pegados, que l’any 2011 va guanyar el premi Max i el Butaca al millor espectacle musical. L’èxit d’aquell muntatge es va estendre més enllà de les nostres fronteres i també se’n van fer representacions a Mèxic, Argentina, Brasil, Colòmbia i Alemanya. A Per si no ens tornem a veure, Serrat comparteix autoria amb Marc Sambola,que en signa la música. Sambola ha fet composicions per a cinema, televisió i teatre i ha estat coach en la tercera edició d’Oh happy day! En el seu currículum destaquen les nominacions als Gaudí per les bandes sonores de Marhaba i Projecte Rwanda. També va ser nominat als Premios de Teatro Musical de Madrid per Ojos verdes, Miguel de Molina.

Per si no ens tornem a veure és un espectacle de petit format i a dalt de l’escenari hi conflueixen només tres intèrprets. Són Marc Sambala, Anna Lagares i el tarragoní Edgar Martínez, que ha participat en grans èxits com Fama, el musical, Los Miserables, a Madrid, Rent, a Barcelona i l’espectacle inspirat en les aventures de Gerónimo Stilton.

Una cita amb el clown més poètic

La següent parada en la temporada teatral de Vila-seca serà el dissabte 28 d’abril, quan Guillem Albà aterrarà al Centru amb un dels seus espectacles més aclamats, Trau. El pallasso vilanoví es va criar en una família de titellaires i porta la interpretació a la sang. Ell es defineix com una persona curiosa i amant del treball artesanal. En el món del clown es va formar amb grans mestres del gènere com Leo Bassi i Django Edwards. El seu talent ha estat aclamat i reconegut amb múltiples premis. Un dels seus darrers muntatges, Pluja, que comparteix amb la pianista Carla Peya, va ser nominat als premis Max com a millor espectacle revelació i va ser premiat a la Mostra de Titelles de Lleida i a la Fira de Teatre de Tàrrega.

‘Trau’ és el tercer espectacle de Guillem Albà, una incursió al món de les emocions, després de dos primers muntatges molt esbojarrats. Albà explica que la confecció d’aquesta obra, més introspectiva, li va portar nou mesos i és el resultat d’un treball col·lectiu amb la seva família. L’obra es va estrenar el 2012 a la Fira de Tàrrega i des de llavors no ha parat de rodar. Ha passat per l’Almeria Teatre, el teatre Lliure i la Biblioteca de Catalunya de la mà de la Perla 29. A Trau, Albà comparteix escenari amb Blai Rodríguez i junts fan un passeig per la comèdia, la poètica i l’absurd a partir d’un personatge que odia els finals i vol envasar tots els moments per poder-los conservar immutables i sense fi.

El 13 de maig la companyia La Teca de Cambrils tornarà a l’escenari amb ‘ManiàTics’, l’adaptació d’una famosa comèdia de Laurent Baffie.

Comèdia de proximitat

El 13 de maig la companyia La Teca de Cambrils tornarà a l’escenari del Centru. L’any passat ja hi van passar amb Arsènic i puntes de coixí, un gran clàssic de la comèdia d’embolics i enguany repetiran amb un text més actual. Es tracta de ‘ManiàTics’, l’adaptació d’una famosa comèdia de Laurent Baffie, que fins i tot ha estat portada al cinema. L’obra relata la trobada en una consulta de sis personatges que pateixen diferents tipus de trastorns obsessius compulsius, popularment coneguts com a TOC. Junts esperen el psiquiatre que els ha d’atendre i, davant la seva absència, acaben descobrint que la teràpia se l’hauran de fer els uns als altres.

La Teca és una de les companyies més veteranes del territori. Els seus antecedents es remunten a 1966 quan es va crear el Grup de Teatre del Casal, que sobretot es va centrar a representar clàssics del teatre català. Gairebé vint anys més tard aquell grup primigeni va adoptar el nom actual i va fer un replantejament estilístic i una aposta per la comèdia i els textos contemporanis. Entre aquestos hi ha Pels pèls, Mans quietes, El Florido Pensil i Això no és vida.

A diferència de la resta d’obres del cicle dels Amics del Teatre, que es fan en dissabte, Maniàtics es representarà en diumenge. L’horari també serà diferent. L’obra començarà a les 19 h.

El dissabte 9 de juny els Amics del Teatre obriran la sala El Centru a una companyia emergent, La Fil·loxera, que presenta ‘Estiu’.

Secrets, memòria i noves dramatúrgies

El dissabte 9 de juny els Amics del Teatre obriran la sala El Centru a una companyia emergent, La Fil·loxera, que presenta ‘Estiu’, una obra d’Helena Tornero, una de les veus que sonen amb força en la nova dramatúrgia catalana. Entre els seus títols n’hi ha de premiats com El vals de la garrafa, Submergir-se en l’aigua i Apatxes. Tornero ha presentat produccions al Lliure i al festival Temporada Alta i una de les seves obres, No parlis amb estranys, es va poder veure al Teatre Nacional de Catalunya. També és l’autora del llibret de dues òperes de butxaca, estrenades a Peralada i Viena.

‘Estiu’ també és una obra premiada. Va guanyar la residència a l’Escola de Teatre Eòlia i la que concedeixen els Premis Born de Teatre, a Menorca. L’obra, protagonitzada per Iona Balcells, Lorena Hernández i Marina Collado, relata l’encontre de tres germanes que es retroben després de molt de temps de no veure’s. Inspirada indirectament en Les tres germanes d’Anton Txékhov, Estiu és una barreja de comèdia i tragèdia que gira entorn els secrets familiars i la manera com construïm els records.

Resguard Doc

Com en edicions anteriors, la temporada dels Amics del Teatre es tancarà amb l’estrena d’una nova producció del grup local La Tramoia. Es tracta de Resguard Doc, una comèdia amb tints cinematogràfics, escrita per Robert Rodríguez, que també n’assumeix la direcció, amb el suport de Josep Forasté. Aquesta és la primera vegada que La Tramoia treballa amb un text propi i suposa un pas més en el procés de creixement del grup, que l’any passat va celebrar els 25 anys de la seva refundació.

L’obra és una comèdia de regust tarantinià que plasma la trobada d’un grup d’atracadors després d’assaltar un supermercat. Simplement que aquesta colla de gàngsters són més poca-soltes i inútils que els senyors Blanc, Rosa o Taronja que Tarantino va immortalitzar a Reservoir Dogs. En aquesta obra més que la sang, corren els equívocs i les rialles.

Resguard Doc està protagonitzada per Alícia Bescós, Maria Pineda Badia, German Flores, Xavier Grasset, Josep Maria Piñol i Ester Clavé. L’estrena serà dissabte 30 de juny a les 21 h i es podrà veure de nou l’endemà diumenge, 1 de juliol, a les 19 h.

Els Amics del Teatre

Aquesta és la 19a temporada dels Amics del Teatre de Vila-seca, una entitat fundada el 1999 amb la voluntat de dinamitzar l’activitat cultural al municipi. Des de llavors ha programat una vuitantena d’espectacles i ha donat veu a joves actors i directors que acabarien despuntant, com Bruno Oro, Clara Segura, Anna Sahún, Oriol Broggi i els Teatre de Guerrilla.

Els Amics del Teatre programen la majoria dels seus espectacles al teatre El Centru, si bé ocasionalment també a l’Auditori Josep Carreras. Per aquests escenaris hi han passat noms consagrats del teatre català com Pep Cruz, Carme Sansa, Rosa Novell, Lluís Soler i Ferran Rañé, entre d’altres. Des dels inicis, els Amics també han fet una aposta pel teatre de proximitat, ja sigui professional, com les produccions de la Trono, com amateur, amb propostes de grups com el Tebac de Reus, la Teca de Cambrils o la jove companyia Entellaçats, que aplega actors i actrius de diversos punts del territori.

Actualment l’entitat compta amb més d’un centenar de socis que compten amb un descompte del 50% en el preu de les entrades. La quota anual per ser soci dels Amics és de 12 euros.