.

.

TOTS 21

Imatge de l’acte de la CUP de diumenge.

Les alcaldies de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al Camp de Tarragona han reivindicat des de la Torre de Fontaubella (Priorat) la necessitat d’una CUP forta al Parlament per tal que la veu del món rural sigui escoltada i que les institucions tinguin en compte les problemàtiques dels micropobles del nostre país, malgrat representin un petit percentatge de la població. Els batlles dels Guiamets, la Vilella Alta i la Torre de Fontaubella (Priorat), la batllessa de Capafonts (Baix Camp) i el número 2 de la CUP- Guanyem per Tarragona, Edgar Fernàndez, han participat aquest diumenge en un acte en el que han insistit en la importància del món rural per al país i en el que han exposat els principals reptes i problemàtiques a les quals s’enfronten els municipis petits.

Edgar Fernàndez ha recordat que “cal una política de país perquè el món rural no quedi reduït a l’essencialisme i a la tranquil·litat dels que fugen de la ciutat per descansar”. El candidat cupaire ha destacat que “el país no és només Barcelona, ni tan sols Reus” i que cal un model de país que respecti el conjunt de tot el territori.

L’alcalde de la Torre de Fontaubella, Albert Sabaté, ha posat èmfasi en la indefensió que viuen els municipis petits del nostre entorn arran de l’aparició de nous projectes d’implatanació o d’ampliació de centrals eòliques o fotovoltaiques. Sabaté ha recordat que tan sols la CUP es va oposar a l’aprovació del decret 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i d’impuls de les energies renovables. Segons Sabaté “això ha obert la veda a les gran empreses energètiques per tal que es puguin repartir el territori i controlar la generació i la venda de l’energia renovable produïda al nostres país amb lúnic objectiu d’obtenir beneficis”.

Així mateix, Sabaté ha recordat que a les comarques de Tarragona i Lleida hi ha projectades el 75% de les noves centrals eòliques de Catalunya, a les quals s’hi han de sumar totes les instal·lacions que ja estan en funcionament. “Això no té cap sentit, ja que es produeix molt lluny dels centres de consum”, ha afirmat i ha afegit que “la CUP creu en una transició energètica respectuosa amb el medi ambient i el paisatge, participativa i eficient que sigui proporcionada i distribuïda de forma equilibrada en el territori”.

També en aquest sentit, l’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló, ha recordat que a les zones rurals són freqüents els talls de subministrament elèctric. El batlle ha criticat que el mal estat de la xarxa “va directament lligat a la falta d’interés i la poca voluntat de servei de les grans empreses que ostenten els monopolis de producció i distribució de l’energia”. Perelló ha reclamat que “aquesta producció i distribució d’energia no pot estar en mans d’unes empreses que només es preocupen de la seva riquesa”. Així, ha demanat la nacionalització dels sectors estratètgics com és la producció i la distribució d’energia.

Més inversions i recursos per frenar el despoblament

Per la seva banda, l’alcaldessa de Capafonts, Judit Giró, ha parlat sobre el repoblament de les zones rurals. Giró ha criticat la falta d’inversions i ajudes per aquests territoris que, de forma continuada, van perdent població i ha posat d’exemple el fet que Capafonts, serà un dels pocs municipis del Baix Camp on, de moment, no arribarà la fibra òptica. “La fibra òptica i una bona connectivitat és essencial perquè les persones es plantegin la possibilitat d’anar a viure a un poble petit”, ha explicat.

Així mateix, també ha recordat que per fer front al despoblament cal incentivar unes polítiques d’habitatge que garanteixin que els edificis que estan buits o que es destinen a ús turístic puguin passar a ser habitatges per a persones que volen anar a viure als pobles.

Per acabar, Giró ha dit que “no volem ser un pessebre per a la gent de la ciutat” i ha demanat respecte per l’entorn i per als habitants dels micropobles.

Finalment, l’alcalde de la Vilella Alta, Damià Fàbrega, ha insistit en la falta de serveis bàsics “primordials” que pateixen els micropobles, com per exemple el fet que hi ha municipis que tan sols tenen consulta del metge un dia a la setmana. Fàbrega ha criticat les retallades que en els darrers anys ha patit la sanitat i que en municipis amb una població envellida “no serveix de res que s’habilitin plataformes digitals per fer consultes telemàtiques”. L’alcalde ha demanat més recursos per a un sistema sanitari i de residències “100% públic i universal”.

Redacció