.


El nou episodi de forts aiguats que ha viscut el territori en les dues darreres setmanes ha deixat aquest divendres imatges impactants a a Salou. La primera és la història que relata el vídeo.

Segons han confirmat a tarragona21 fonts de l’ajuntament de la localitat, cap a les vuit del matí un operari d’una empresa subcontractada estava netejant la desembocadura del Barranc de Barenys, a la platja de Ponent, afectada per la tempesta dels dies previs. Tanmateix, ha pres la mala decisió d’entrar tot just al mig de la llera quan començava a baixar ple i ha acabat atrapat per una riuada que l’ha deixat aillat i en perill.

Davant d’aquesta situació s’ha posat en contacte per telèfon mòbil des de dins de la cabina amb la seva empresa, sense moure’s del tractor, i ha acabat sent rescatat per una màquina giratòria. Posteriorment una grua ha retirat el vehicle.

Alhora, els aiguats també han provocat el malfuncionament d’una de les tanques del pas a nivell ferroviari del carrer Barcelona, així com dificultats en la conducció per l’aiguaplanning en determionmats carrers de la vila.

L’altre punt negre s’ha viscut a Cambrils. Aquesta matinada un Mercedes era sorprès per la pluja a la llera de la Riera de Maspujols i el seu conductor -que ha explicat que el vehicle se li havia espatllat- ha estat rescatat per la Policia Local. La zona (el vial Castell de Vilafortuny) és el punt en el qual la setmana passada un cotxe ja va ser arrossegat pel corrent.

Una trentena d’afectats per les inundacions del barranc de Barenys d’aquest octubre

D’altra banda, l’Ajuntament de Salou, a través de la regidoria de Contractació i Patrimoni, ha estat treballant per tal de gestionar les indemnitzacions als afectats pels aiguats dels passats 8 i 10 d’octubre, i especialment per que fa a les afectacions municipals.

En aquest sentit, des del punt d’atenció habilitat a l’Ajuntament per a la informació dels damnificats s’ha estat atenent i dirigint els ciutadans afectats per les inundacions  (especialment a la zona de Barenys) per tal que es posin en contacte amb les seves respectives assegurances. A més, se’ls ha lliurat informació de com dur a terme la reclamació per tal que arribi a bon port.

En total, pel punt habilitat amb caràcter extraordinari, han passat una trentena de ciutadans. Segons l’informe de la Policia Local s’han comptabilitzat fins a 68 vehicles de particulars amb diferents tipus d’afectació, a més de detallar les inundacions a baixos, cases particulars, garatges i altres espais.

Pel que fa als desperfectes en mobiliari urbà, l’ús de maquinària per a treballar en la normalització dels carrers, així com les hores extres dels diferents serveis mobilitzats en les dues actuacions encara s’està compilant tota la informació dels desperfectes al mobiliari urbà i altres afectacions en béns municipals per tal de passar els danys a l’asseguradora. Els expedients resten encara oberts en mans de diferents tècnics municipals.

Cal destacar també que al municipi s’han desplaçat diferents perits per avaluar els danys. També s’ha informat per part del Consorci de Compensació d’Assegurances que la propera setmana s’iniciaran els primers abonaments de les indemnitzacions als afectats mitjançant transferència bancària.

Les Terres de l’Ebre pateixen

Des de l’inici de l’episodi, aquest passat dijous, a les Terres de l’Ebre s’han acumulat importants quantitats de pluja, especialment durant la nit. Així, al Massís del Port han recollit 157,1 l/m2; als Valentins –municipi d’Ulldecona- 96,8 l/m2; als Mas de Barberans, 88,2; a Alcanar, 85,1; i a Horta de Sant Joan, 72,9. Protecció Civil informava a les 18.30 hores d’aquesta tarda que 963 abonats s’havien quedat sense llum a Sant Carles de la Ràpita i alertava que la intensitat de la tempesta s’estava centrant en el Montsià i les comarques valencianes veïnes de Vinaròs.

Al matí, les pluges s’han concentrat, principalment, a les comarques del Camp de Tarragona, amb valors destacats a Prades, amb 57,7 litres per metre quadrat; Constantí, 54,9; Riudoms, 51; i Tarragona, 48,2.

Malgrat aquestes precipitacions, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya no ha rebut moltes trucades per incidències rellevants i, en general, les que es reben són molt disperses pel territori i en les franges horàries. Des de la matinada, els bombers han hagut d’atendre una vintena d’actuacions, majoritàriament per retirar elements del mobiliari urbà o arbres, així com per atendre petites inundacions. També han fet seguiment i inspeccionat punts inundables, sense que se n’hagi derivat cap emergència greu.

Redacció/ACN