.

.

TOTS 21

El grup de lletrats voluntaris pel referèndum, després de presentar la querella criminal als jutjats de Reus per les càrregues de l’1-O a Mont-roig del Camp. Foto: Núria Torres / ACN

L’Associació d’Advocats Voluntaris 1 d’Octubre ha presentat la querella criminal als jutjats de Reus per esclarir qui va tenir la responsabilitat a l’hora d’ordenar i executar les càrregues policials durant l’1-O a Mont-roig del Camp.

Diversos advocats, amb un llaç groc a la solapa, han entregat aquest dimecres al matí l’escrit al jutge degà, que ho derivarà al jutjat corresponent i, a partir d’aquí, es dictarà interlocutòria d’admissió, o no, de la querella.

Aquesta associació d’advocats gestada a Reus confia que la querella, amb la qual treballen des de fa temps, tingui recorregut. Asseguren que poden demostrar l’ús de la violència i gasos lacrimògens per part de la Guàrdia Civil amb els parts mèdics d’una vintena d’afectats i tot el material gràfic recopilat. “Ens posem les mans al cap quan hi ha una lesió de drets d’aquesta manera”, ha dit Salvador Mestre, president de l’associació, integrada per una setantena de lletrats.

“Els juristes i advocats no podem deixar que es trepitgin així ni els drets ni la dignitat de les persones”, ha manifestat Mestre. “Ens hi juguem molt tots, no sols els que puguem pensar d’una manera o d’una altra, sinó arreu de l’Estat, no podem permetre que aquesta lesió de drets es permeti i es vegi com una cosa normal”, ja afegit el president del col·lectiu de juristes.

L’associació veu completament “innecessària” la força “”violenta” i “desproporcionada”, amb cops i gasos lacrimògens que, segons els advocats, es van usar contra els veïns de Montroig. Els lletrats asseguren que almenys hi ha parts mèdics d’una vintena d’afectats -si bé només un d’ells va acabar interposant denúncia als Mossos d’Esquadra, el mateix dia dels incidents.

L’objectiu de la querella -la qual no va adreçada particularment contra ningú-, és esclarir qui va tenir la responsabilitat d’ordenar i executar les càrregues, i si va ser un grup concret d’agents que va actuar per compte propi o bé darrere hi havia unes ordres -que s’haurien excedit, perquè a les interlocutòries judicials s’excloïa l’ús de la violència o desordre públic.

La querella demana que es depurin responsabilitats sobre l’actuació policial i que es lliurin “els oficis que calgui” tant a Comandància de la Guàrdia Civil com a Subdelegació del govern espanyol. Mestre ha assenyalat, però, que si la querella s’admet i prospera, un dels passos fonamentals, dins la fase d’instrucció, serà identificar bé els números dels agents implicats.

Núria Torres / ACN