.

Tres dels investigats per encobrir l’assassinat declaren que van actuar per la por insuperable. Foto: ACN/M.Rovira

Els dos acusats de matar un home a Tarragona l’agost de 2021 han reconegut que són culpables, però han assegurat que no van actuar amb traïdoria. Els altres investigats han declarat que van encobrir l’assassinat per la por insuperable i perquè era parella de fet d’un d’ells. Les peticions inicials del ministeri públic i de l’acusació particular són una pena de 25 anys per als principals acusats pel delicte d’assassinat i tres anys més per a la resta d’implicats per encobriment. Aquest dimarts, ha arrencat el judici amb jurat popular a l’Audiència de Tarragona. Després de matar la víctima, es van desfer del cos al riu Ebre. La Guàrdia Urbana va trobar una mà del mort al maleter del cotxe d’un d’ells. Les defenses han demanat l’absolució.

Els lletrats de les defenses han demanat que els acusats declaressin en la primera sessió del judici, sol·licitant un canvi del guió judicial previst. Tots els investigats han optat per contestar només a les preguntes dels seus advocats. En les declaracions, que han estat curtes, els dos processats per un delicte d’assassinat han reconegut els fets que recull l’escrit acusatori del ministeri públic i de l’acusació particular, però han negat que actuessin amb traïdoria.

Tres dels altres quatre implicats en el cas, als quals estan acusats d’un delicte d’encobriment, també han reconegut els fets. Amb tot, aquests tres han afirmat que van actuar perquè tenien por. A més, una de les investigades per encobriment ha declarat que era “parella sentimental” d’uns dels principals acusats quan es va cometre el crim.


Altres notícies:


En la primera jornada del judici, també han declarat dos agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona. Ells han explicat que un ciutadà els va alertar que un vehicle estava circulant en direcció contrària pel carrer Jaume I de Tarragona i que just acabava d’aparcar. En la seva intervenció, els policies han dit que van parlar amb el conductor i el copilot i que van veure que conduïa sota els efectes de l’alcohol. En el cotxe, han indicat també hi havia una menor.

Tot seguit, han detallat que els van identificar i que van comprovar que tenien antecedents penals. En l’escorcoll, els testimonis han afirmat que van trobar una “mà seccionada” dins d’una bossa, on hi havia restes orgàniques. “La versió que ens donaven era inversemblant; vaig fer un escorcoll superficial, mentre el company estava amb les persones, vam veure element estranys, botelles de salfumant i també una o dues destrals”, ha assegurat un dels agents.

Addiccions a les drogues i trastorn de personalitat

A l’inici de la sessió, l’advocat d’uns dels principals acusats ha asseverat que l’home té un trastorn de personalitat i que és addicte a les drogues. En la seva intervenció dirigida als membres del jurat popular, el lletrat ha subratllat que el seu representat estava borratxo la nit dels fets i que “no va tenir mai la intenció de matar la víctima”. Tot i això, ha reconegut que van mantenir un enfrontament amb el mort i que van forcejar. Amb tot, ha demanat la seva absolució al·legant que té una toxicomania des de fa molts anys.

El lletrat d’una de les dones acusades d’encobrir el crim ha assenyalat que gràcies a la seva declaració, la investigació dels Mossos d’Esquadra va “prosperar”. “Ella no va veure res, es queda en xoc per la por infundada quan veu un dels investigats tot ple de sang”, ha dit el defensor. La resta dels advocats també han destacat que portaven dos o tres dies de festa, consumint alcohol i drogues, quan es van veure obligats a desfer-se del cadàver. Tots ells han sol·lcitat l’absolució dels investigats per encobriment i han argumentat que van actuar per la por insuperable.

La nit del 25 d’agost de 2021 i la matinada del 26, els acusats es trobaven en un domicili situat al camí de Viladegats de Tarragona, segons recull l’escrit acusatori del ministeri públic. En la mateixa finca, també hi havia una caseta on vivia la víctima, un home de 23 anys, amb el qual la resta de residents mantenien una relació d’amistat que es va convertir en “conflictiva” setmanes abans dels fets.

El judici ha començat aquest dimarts a l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN/M.Rovira

Fiscalia explica que a les 5:26 h de la matinada del 26 d’agost, un dels acusats va trucar als serveis d’emergències per alertar que tenia un problema amb un veí, però que cinc minuts més tard va tornar a trucar per dir que havien resolt el problema i que no calia la intervenció policial.

El ministeri públic també relata que entre les cinc i les vuit del matí d’aquell mateix dia, els implicats en l’assassinat es van dirigir a la caseta de la víctima amb “ganivets i destrals”. Tenien, assegura, “l’ànim de causar-li la mort i aprofitant les nul·les possibilitats de defensa”. A més, afegeix, que li va propinar diversos cops al cap, li van fer talls al cos i que també li van “seccionar” la mà quan encara “seguia amb vida, amb una arma blanca molt afilada”.

“Totes les lesions que van causar els acusats a la víctima tenien la finalitat d’augmentar deliberadament i inhumanament el seu patiment, més enllà del necessari per causar-li la mort”, argumenta l’acusació pública. També detalla que la víctima va patir “múltiples lesions traumàtiques greus en el pol cefàlic”, lesions a la zona lumbar, així com l’amputació “completa” de la mà esquerra, entre d’altres.

En el seu escrit, Fiscalia apunta que els “traumatismes múltiples craniofacials amb fractura oberta en esclat de volta cranial, laceració cerebral i destrucció de centres vitals” van causar la mort del jove en les primeres hores del dia 26 d’agost de 2021.

Llencen el cadàver al riu Ebre

El ministeri públic apunta que part dels acusats van comprar lleixiu i salfumant en un basar del barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona, amb els quals van netejar la zona de la caseta i de la parcel·la on s’havia produït el crim. Després, assegura, van col·locar el cadàver en un sac que van lligar amb cordes i el van carregar al vehicle, propietat d’una de les acusades.

Tot seguit, tres dels investigats van marxar, amb la filla menor d’un d’ells i amb el cos al maleter del cotxe cap a la Ràpita, on es va unir una altra de les acusades, a qui li van ensenyar el cadàver. Finalment, descriu, els quatre processats es van desplaçar fins a un canal del riu Ebre, situat entre la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja, on es van “desfer” del cadàver. “Però es van oblidar de la mà amputada, la qual es va quedar al maleter”, recull l’escrit.

Després de desfer-se del cos, es van retrobar amb la resta d’implicats en un hotel de la Pineda. Cap a les 20.30 h del dia dels fets, agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona van identificar tres dels investigats per cometre una infracció de trànsit i en l’escorcoll van localitzar la mà amputada. Llavors, els van detenir.

Dos dels investigats es troben en presó provisional des del 29 d’agost de 2021 mentre que la resta es va acordar la seva llibertat provisional mesos després de la seva detenció, entre l’octubre de l’any 2021 i el gener de 2022.

25 i 3 anys de presó

Segons les peticions inicials, Fiscalia demana 25 anys de presó per un delicte d’assassinat a dos dels acusats. Per a la resta d’investigats sol·licita tres anys de presó pel delicte d’encobriment. Pel que fa a la responsabilitat civil, reclama als acusats, de manera conjunta i solidària, una indemnització de 120.000 euros per a cada un dels familiars més pròxims de la víctima. L’acusació particular fa les mateixes peticions.

ACN/Mar Rovira