.

Noemí Llauradó, Carles Pellicer i Marina Berasategui, en roda de premsa. Foto: Tots21

L’equip de govern de l’ajuntament de Reus ha detallat aquest dijous quins són els projectes de la ciutat que han rebut els 4,7 milions d’euros de finançament dels fons europeus Next Generation, una injecció de capital que es va conèixer ahir. Mentre l’alcalde, Carles Pellicer, deixava clar en roda de premsa que “ampliaran la nostra capacitat inversora”; la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, apuntava en quina direcció (“avancem en projectes de mobilitat sostenible”) i la vicealcaldessa, Noemí Llauradó destacava la solidesa tècnica de la proposta presentada. “Reus ha estat -afirmava- la dotzena ciutat millor puntuada” per la Secretaria General de Transports i Mobilitat “de les 178 sol·licituds subvencionades i de les 275 presentades”.

El cost dels 6 projectes que rebran diners europeus es veuran completats per una aportació directe municipal d’1,6 milions d’euros, amb la qual cosa la despesa global serà de 6,3 milions. Els projectes subvencionats són els següents:

  • Implantació de Zones de Baixes Emissions: Implantació d’un sistema complet de punts de control d’accés principals a la zona de baixes emissions que comprovarà l’etiqueta ambiental dels vehicles que hi accedeixen. Als punts que siguin de major accés també s’instal·laran panells informatius i càmeres de mesurament i monitorització del trànsit. Per a la seva gestió eficient en temps real, es connectaran mitjançant fibra òptica municipal fent-la arribar a tots els punts de control d’accés de la zona de baixes emissions. També s’engegarà un sistema de gestió centralitzada dels accessos a la zona de baixes emissions. Aquesta línia té un pressupost de 532.431 euros. (Més informació, amb l’entrevista feta per Tots21 a Berasategui sobre aquest tema, clicant aquí)
  • Actuacions complementàries a les Zones de Baixes Emissions: Són actuacions complementàries necessàries per a la implantació completa de la zona de baixes emissions com són els sensors de qualitat d’aire i soroll per mesurar els paràmetres i el compliment dels objectius de reducció emissions i de contaminació, desplegament d’una xarxa de telecomunicacions per a els sensors per comunicar-se amb els sistemes centrals i un portal de mobilitat sostenible que informi de la zona de baixes emissions així com la seva evolució, objectius, i altres actuacions de mobilitat sostenible, dades obertes, quadres de comandament i observatori de resultats així com un SIG de visualització gràfica al mapa ciutat de la zona de baixes emissions i del seu impacte. Té un pressupost de 289.190 euros.
  • Execució de carrils bici. Inclou la construcció de quatre carrils bicis. Les accions tenen un pressupost global de 1.950.000 euros i són complementàries al PAM de a Diputació, ja dotat amb 558.000 euros. Els quatre projectes són: Carril bicicleta des de la plaça de les Oques a la Universitat, amb un pressupost de 560.000 euros; Carril bici de l´avinguda de Tarragona, amb un pressupost de 210.000 euros; Carrils bici de l’avinguda Bellissens i del carrer Astorga, amb un pressupost de 910.000 euros; i Carrils bici de les avingudes Falset i Salou, amb un pressupost de 230.000 euros.
  • Conversions en zones de vianants. Destaquen tres actuacions: la primera i la segona fase de la transformació en zona de vianants del raval de Santa Anna i el carrer de Salvador Espriu, amb un pressupost de 1.034.645 euros; i la remodelació del pont d’accés al barri Gaudí, que preveu millores en la vorera, unificar les dues barreres actuals en una de doble sentit, la incorporació de dos sentits de carril bicicleta segregats de la calçada , la renovació de l’enllumenat i la instal·lació de panells acústics, amb un pressupost complementari al PAM de la Diputació de 295.928 euros.
  • Pacificació de la circulació. Destaquen les obres d´urbanització de l´avinguda de Tarragona i el carrer d’Estanislau Mateu i Valls per a la implantació d’una nova rotonda d’accés a la urbanització Mas Carpa i la pacificació de la carretera de Tarragona, amb un pressupost de 791.780 euros.
  • Projecte de bicicletes compartides. Implantació del sistema públic de bicicletes compartides amb que està treballant Reus Mobilitat i Serveis. Aquesta actuació complementa l’ampliació de la xarxa de carrils bici de la ciutat i té per objectiu facilitar i promoure l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport saludable i ambientalment sostenible, complementant l’oferta de serveis de mobilitat pública compartida. L’actuació té un pressupost de 2.064.260 euros.

Dos projectes més que s’impulsen malgrat no tenir fons UE

D’altra banda, l’estalvi de 500.000 euros per actuacions pressupostades al Pla d’Inversions 2022 que han estat finalment subvencionades des de la UE, així com mig milió d’euros més provinents de recursos propis, configuren una bossa d’1 milió d’euros que impulsaran dues iniciatives de mobilitat sostenible també presentades però que s’han quedat sense fons de la UE. El primer dels dos carrils bicis és a les avingudes de Sant Bernat Calbó i de Riudoms (570.000 euros de pressupost) i el segon és a l’avinguda Països Catalans i carrer Recasens i Mercader (420.000 euros). Tot i quedar-se fora de les subvencions, des del govern de Reus es preveu tornar a presentar tots dos projectes en successius convocatòries dels fons Next Generation.

J.S. / Redacció