.

Intervenció de Marta Macho, divulgadora científica i doctora en Matemàtiques. Foto: Mare Terra

El no reconeixement de les dones en la ciència deixa a la societat sense la meitat de la història” i descobrir aquesta història ha estat un dels objectius del Curs Científic 2020 de Mare Terra Fundació Mediterrània, que enguany es titulava: “El Medi Ambient amb Perspectiva de Gènere”.

Aquesta 28a edició de la Jornada, ha estat la que més participació ha tingut, amb més de 100 participants. L’esdeveniment s’ha celebrat online, degut a les mesures actuals, i això també ha permès tenir més públic. Durant la jornada s’ha reivindicat la labor de les dones en aquesta temàtica, i la necessitat de construir una societat igualitària per lluitar contra el canvi climàtic.

I perquè Mare Terra ha escollit aquest tema? Ángel Juárez ho ha defensat amb xifres durant la inauguració: “el 70,7% de las noticies son sobre Hombres, mientras que solo el 14,3% son sobre mujeres científicas”. Unes xifres que revelen una trista realitat. El conseller Xavi Puig, el president del Port, Josep Maria Cruset, i Rosa Carbonell, directora dels Serveis de Territori i Sostenibilitat, s’han encarregat d’inaugurar el curs.

Després de la inauguració, Mònica Usart, meteoròloga de RAC1 i RAC105, i Judith Salat i Patricia Salas, responsables d’educació de Mare Terra Fundació Mediterrània, s’han encarregat de presentar el curs. Usart assegurava que “mai m’he sentit discriminada, però si he vist desigualtats dins el món científic”. Les educadores de Mediterrània, Judith i Patricia, han introduït les ponències a la vegada que han reivindicat la inclusió de la dona dins el món científic.

La primera ponència ha estat “De la formación al liderazgo” per Mònica Montes, Directora Global dels Negocis d’Adhesius a DOW. Montes ha presentat la seva llarga trajectòria i la seva experiència personal: “Cuando llega una oportunidad hay que aprovecharla”.

Seguidament, ha arribat la intervenció de Marta Macho, divulgadora científica i doctora en Matemàtiques, la qual ha descobert la trajectòria de dones científiques que han estat invisibilitzades. Com bé ha dit: “Queremos recuperar los nombres de mujeres que nos han sido robados”.

A continuació ha estat el torn d’Ariadna Martínez, Project Manager al ICFO, la qual ha analitzat els estereotips i les estructures socials. I per acabar el matí, Puri Canals ha realitzat la ponència “Què vols ser quan siguis gran?”. La Doctora en Ciències Biològiques ha reivindicat “la necessitat de trobar consensos col·lectius per canviar els problemes com el medi ambient, o les problemàtiques socials”.

La sessió de la tarda ha estat marcada per la taula rodona moderada per Iolanda Tortajada, degana de la facultat de lletres de la URV. En ella han participat, Cristina Miret, responsable de Medi Ambient del Port de Tarragona, Noelia Marcuello, cap del Departament d’enginyeria de Sirusa, Rosa Carbonell, coordinadora d’Ensenyaments Professionals a Tarragona, i Francesc Borrull, Catedràtic de Química Analítica de la URV.

A través de preguntes del públic, s’ha debatut entorn la desigualtat estadística en el món educatiu, i de la lluita femenina dins les grans empreses.

El curs ha estat clausurat per Iolanda Tortajada, junt amb el president de Mare Terra, Ángel Juárez, i el segon tinent d’alcalde i conseller, Jordi Fortuny.

Redacció