.

Banyistes a la platja Llarga de Salou, aquesta primera quinzena d'agost

Banyistes a la platja Llarga de Salou, aquesta primera quinzena d'agost. Foto ACN

Malgrat la davallada de l’ocupació del juliol i amb el turisme rus a nivells del 2012, el sector turístic de la Costa Daurada ha remuntat durant la primera quinzena d’agost. Segons l’Associació Hotelera de Salou-Cambrils-La Pineda, les sensacions són “bones” i tot apunta que el mes es podrà tancar amb una ocupació mitjana del 93% -al nivell de l’any passat- i mantenint, a més, els preus de temporada alta. Els càmpings també han hagut d’esperar a l’agost per complir expectatives, amb registres d’entre un 70 i un 75%. Els allotjaments de turisme rural de la Terra Alta mantenen un notable 85% d’ocupació, mentre que els del delta de l’Ebre es queden entre el 60 i el 70%, repuntant els caps de setmana.

Al mes de juliol els hotels de la Costa Daurada central es van veure obligats a fer ofertes d’entre un 10 i un 40% per donar sortida a les habitacions buides. Aquests descomptes en el preu mitjà de venda de l’habitació es van traduir en una davallada d’ingressos superior al 10% per a la indústria turística. Aquest mes d’agost, en canvi, els preus són els habituals en temporada alta i el sector es mostra “satisfet” amb els resultats, segons ha explicat la portaveu de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Teresa Clavé.

El mes passat es va tancar amb un 88% d’ocupació dins d’una oferta conjunta d’unes 45.000 places hoteleres, dos punts menys que l’any anterior, i l’agost podria tancar-se al mateix nivell del 2013, al voltant d’un 93% d’ocupació mitjana. Malgrat el fluix juliol i un temps inestable durant aquests dies, pel pont de la Mare de Déu d’Agost els hotels de la Costa Daurada estan fregant el ple, especialment pel bon comportament del mercat nacional.

De fet, segons les últimes dades facilitades per l’Observatori Turístic, els turistes catalans i de la resta de l’estat espanyol van suposar al juliol el 29% del total de visitants. El mercat rus, amb un 28%, està patint una davallada preocupant. El nombre de turistes russos ha caigut fins a nivells de fa dos anys, principalment per la devaluació del ruble i el conflicte amb Ucraïna. El sector tem per l’evolució d’aquest mercat, que s’havia consolidat com un dels puntals del turisme a la zona. A l’agost, tradicionalment, el turisme rus disminueix i acostuma a repuntar al setembre.

Els càmpings compleixen expectatives a l’agost

El sector dels càmpings també espera assolir a l’agost una ocupació similar a la de la temporada anterior, entre un 70 i un 75%, segons ha assegurat la presidenta de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, Berta Cabré. L’entitat, que agrupa 55 empreses d’arreu de la demarcació amb una oferta de 66.000 places, assegura que ha complert expectatives després d’un mes de juliol amb uns registres discrets del 60%, amb una davallada del turisme estranger i una climatologia que no va acompanyar gaire.

Això ha fet que el client de proximitat, bàsicament de Catalunya i les comunitats més pròximes, hagi tingut un millor comportament respecte a altres anys. “Així va ser al juliol i caldrà veure si a l’agost aquest augment es consolida”, ha afirmat Cabré. Pel que fa als visitants estrangers, el sector dels càmpings té en els visitants francesos i holandesos els seus clients més fidels, a força distància del visitant alemany, irlandès i belga.

Ocupació moderada al delta de l’Ebre i del 85% a la Terra Alta

“Durant la primera quinzena d’agost la situació ha millorat, però no és per tocar campanes”, lamenta el president de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre, Albert Hernández. El sector ja fa alguns anys que està estancat i que se sustenta principalment gràcies als turistes catalans. “Les famílies són les primeres víctimes d’aquesta crisi i cada vegada fan estades més curtes”, assegura el portaveu de l’entitat, que agrupa mig centenar d’establiments. Aquest mes d’agost l’ocupació a la zona del delta de l’Ebre se situa entre un 60 i un 70%, i durant aquest pont s’enfila en alguns casos fins al 80%.

L’agost està sent més bo per als allotjaments de Turisme Rural de la Terra Alta, que registren una ocupació del 85%. “Les setmanes més fortes del mes són la segona i la tercera, i ens estem mantenint al nivell de l’any passat”, destaca el president de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, Felip Segura. El sector, que agrupa una seixantena d’empreses, ha pogut mantenir els preus. El 85% de la seva clientela prové de l’àmbit metropolità de Barcelona. La resta són visitants de les comarques tarragonines i del País Valencià.