.

Quim Nin. Foto: Cedida

El Tribunal de Comptes ha mantingut en 5,4 milions d’euros la petició de fiança a 34 excàrrecs del Govern per l’acció exterior entre 2011 i 2017. Ara, la delegada instructora els dona 15 dies hàbils per abonar-la de forma solidària entre els afectats. Si els responsables de les presumptes despeses indegudes no abonen la quantitat reclamada en el termini fixat, es procedirà a embargar-los béns. La delegada instructora no ha fet modificacions substancials en l’acta de liquidació després d’escoltar les al·legacions de les defenses dimarts, en una sessió que s’ha allargat fins a aquest dimecres. Entre els càrrecs encausats hi figura Quim Nin, actual vicepresident de la Diputació i secretari general de Presidència en el govern de Carles Puigdemont, al qual li reclamen (més interessos) 172.534 euros, segons ha avançat La Vanguardia.

L’acta de liquidació provisional que el Tribunal de Comptes va entregar ahir als afectats xifrava les despeses suposadament irregulars en 5.422.879,48 euros. Les úniques partides que han patit lleugeres variacions a la baixa han estat les atribuïdes a les delegacions de la Generalitat a Dinamarca i Croàcia.

En la sessió d’aquest dimecres ha estat el torn de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i les acusacions particulars. Segons ha explicat l’advocat i exconseller Francesc Homs en una atenció als mitjans a la sortida, el ministeri públic ha fet una intervenció “política” i l’advocacia no ha fet cap argumentació.

La delegada instructora ha exonerat a vuit dels 42 excàrrecs a qui havia citat entre els quals els exconsellers de Presidència Jordi Turull i Neus Munté. També exonera a Javier Acín, Francesc Cubell, Jordi Serra, Virginia Astigarraga, Pau Villòria i Juan Prat.

Pagament de la fiança

Els 34 excàrrecs del Govern afectats hauran de posar-se d’acord per abonar el total de 5,4 milions d’euros de forma solidària. El Tribunal de Comptes ha fixat un màxim per a cadascun d’ells que correspon a la suma de les partides amb les quals els vincula. Tanmateix, la suma dels imports que els atribueix individualment supera els 5,4 MEUR. Per tant, no hauran d’abonar la xifra individualitzada en la seva totalitat.

La delegada instructora vincula a l’expresident de la Generalitat Artur Mas i al seu exconseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, amb la despesa de 2,8 milions d’euros. A Carles Puigdemont i Oriol Junqueras amb 1,9 milions d’euros. A l’exconseller d’Acció Exterior del Govern de Puigdemont, Raül Romeva, el Tribunal de Comptes el responsabilitza d’un màxim de 2,1 milions d’euros i a l’exconseller de Presidència de Mas, Francesc Homs, 2,9 milions d’euros.

Els imports més elevats, que superen els 3 milions d’euros, se’ls atribueix a l’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, a qui es fixa un màxim de 3,6 milions així com a l’exinterventora general Mireia Vidal, per a qui es xifra la fiança en 3,1 milions.

La responsabilitat és solidària i, per tant, tots els excàrrecs vinculats a una partida tenen l’obligació comuna de fer-se’n càrrec sense ordre de prevalència. Així, si algun d’ells no pogués abonar la fiança, quedaria coberta per la resta de responsables. D’aquesta manera, el Tribunal de Comptes pretén assegurar el cobrament de l’import reclamat per si hi hagués persones insolvents. D’aquí que la suma de totes les fiances individuals superi l’import que hauran de pagar solidàriament entre totes, que no superarà els 5,4 milions d’euros.

Redacció / ACN