TOTS 21

Una trentena de minadors de Riudoms van ser homenatjats per l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

Un altre moment de l’homenatge als minadors. Foto: Tarragona21

Un gran homenatge als minadors, una trentena en total, en una de les poblacions que té més mines del país,  noa que més, va ser, juntament amb un emotiu i evocador pregó del metge riudomenc Antoni Castro, els eixos amb els que va bascular la inauguració de la 419ena Fira de l’Avellana.

El Teatre Auditori del Casal Riudomenc es va omplir divendres a la nit per seguir el relat de les vivències del metge Castro, mebre d’una coneguda nissaga riudomenca, nét de metge i fill de l’advocat Enric Castro -que fou dos cops alcaldes i degà del Col·legi d’Advocats de Reus-, també germà de la directora territorial de Territori, Trini Castro.

Antoni Castro recordava Riudoms «com una aventura» i engrescava els presents a viure-la així. Recordava com de petit s’imaginava que tenia un quiròfan en una estança de casa seva que donava a la plaça i com esperava amb fruïció l’arribada de la Fira de Sant Llorenç. O citava el Modesto, que amb una llinterna s’encarregava de conduir els marrecs per la foscor de la sala de cinema que era l’antic Casal Riudomenc. La vella màquina de projecció i un grup de cadires de fusta resten com a testimoni d’una altra època a l’entrada d’un recinte que fa uns anys va viure una remodelació espectacular.

El doctor Catro, junt a l’alcalde, durant el parlament inaugural. Foto: Tarragona21

Castro reclamava també el mestisstage cultural: «Com més diversa sigui la gent més lluny podem arribar», reflexionava, i citava com a exemple la seva familia, d’arrels aragoneses i suïsses.

El altres protagonistes de la gala van ser els minadors de Riudoms. Fins a 30 mines hi ha al terme. L’Ajuntament els va voler homenatjar un per. Mines, aigua i terra seca, molt seca. L’alcalde, Josep Maria Cruset, recordava «l’esforç, el sacrifici i el patiment» que necessita la feina del pagès recol·lector d’avellanes.

La Fira inclou una exposició fotogràfica dels minadors de la vila. Fotos: Tarragona21

Un darrer homenatjat es va afegir a la festa, de manera insperada i trencant el protocol; fou el director de la Fira, Francesc Xavier Bonet, set anys implicat amb el certamen i quatre d’ells com a voluntaris. La gala va servir a més per fer el lliurament dels premis del concurs de cartells, del 18è concurs del conreu de l’avellanes i del 20è concurs de fruites i verdures.

Tot seguit, es feu el tall de la cinta inaugural i la visita protocol·lària a la Fira de l’Avellana, acompanyats per la Colla Gegantera de Riudoms, els Grallers de Riudoms, la Pubilla i l’Hereu amb el Fadrí i la Dama d’Honor de Riudoms 2017, representants de les entitats locals i la resta d’autoritats convidades.

Fotografia zenital amb el recorregut de les mines. Foto: Tarragona21

La Fira té un apartat especial dedicat als minadors, amb panells amb fotografies de gran format dels minadors a les seves mines, amb una font i brolladors d’aigua reals, a més d’un ortomapa zenital del terme municipal amb el dibuixos del recorregut que hi fan les mines.

Consulteu el programa complet de la Fira de l’Avellana de Riudoms 2018 en aquest enllaç.

J. Garcia