.

.

TOTS 21

El Tinglado 2 forma part dels espais gestionats pel Port de Tarragona i és un dels edificis on més s’ha conservat l’essència d’una antiga nau portuària. Foto: Port

El Museu del Port, que a hores d’ara es troba immers en la reforma integral i en el disseny d’una nova i més atractiva museística adaptada al nou temps, obrirà les portes el pròxim 11 de setembre en una seu provisional al mateix Moll de Costa. El Tinglado 2 funcionarà com a seu temporal d’aquest emblemàtic espai cultural tarragoní fins a la inauguració del nou Museu.

Des de fa uns mesos, el personal del Museu del Port ha treballat per preparar i acollir al Tinglado 2 part del discurs museístic exposat als darrers anys al Museu del Port, on les obres de rehabilitació estan previstes que acabin a finals d’any. El Port ha dut a terme una intervenció en aquesta infraestructura per tal de poder allotjar els continguts temporals del Museu del Port i ha millorat aspectes de l’edifici, com ara els tancaments de les portes metàl·liques, la porta d’accés, la recepció, la creació de nous espais polivalents i, finalment, la façana. Una façana, visible en passejar pel Moll de Costa, que reprodueix imatges vinculades al fons patrimonial del Museu i fa una crida per submergir-se al seu interior.

L’exposició que es mostrarà al Tinglado 2 reprodueix el discurs museístic mostrat fins ara al Museu. Quan entrem a l’exposició ens acull novament la llum del far com benvinguda, per continuar trobarem les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió amb la incorporació del model presentat al mes de novembre, el mercant Mont-sant, de propulsió a vapor al costat de la vela i el rem.

A continuació s’ha recreat una retrospectiva al comerç del moll de Costa del qual el propi Tinglado 2 en formava part, així com elements de l’ofici de boter, mestre d’aixa, remendadores i cosidores de sacs. Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen tota l’exposició temporal.

L’activitat comercial del Port en l’actualitat també hi serà present mitjançant la projecció de vídeos realitzats amb motiu del 150è aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona.

A causa de la situació provocada per la pandèmia i tenint en compte l’excel·lent rebuda de totes les activitats educatives que es duen a terme al Museu del Port, el seu equip de professionals ha estat treballant per oferir una oferta educativa en línia sota el títol “Educa Digital del Museu del Port” on el professorat comptarà amb els recursos necessaris perquè el seu alumnat pugui jugar i aprendre amb les activitats en línia sota unes credencials pròpies. Aquest nou recurs educatiu estarà disponible durant aquest mes de setembre.

Les activitats del Museu del Port van rebre durant l’any 2019 més de 10.455 persones.

L’horari del Tinglado 2 continuarà sent el que hi havia al Refugi 2, seu original del Museu. D’una banda, l’horari d’estiu, de juny a setembre, obert de dimarts a dissabte, de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h; de l’altra, l’horari d’hivern, d’octubre a maig, de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h. Cal afegir que els diumenges i festius l’horari d’obertura serà d’11 h a 14 h i el dilluns romandrà tancat.

Coneix el Tinglado 2

El Tinglado 2 forma part dels espais gestionats pel Port de Tarragona i és un dels edificis on més s’ha conservat l’essència d’una antiga nau portuària amb el terra, les parets i les portes industrials. És un espai que convida a entrar per descobrir un nou ambient museístic.

Des del seu inici com a espai urbà cap a l’any 1980, el Tinglado 2 del Moll de Costa, antic magatzem de mercaderies, s’ha dedicat a l’organització d’exposicions d’art contemporani i d’avantguarda. Aquesta activitat, al llarg del seu recorregut, ha merescut diverses mencions i guardons com el Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya l’any 1990, el Premi de l’Associació de Crítics d’Art de Catalunya l’any 1991, el Premi al millor catàleg de la Primavera Fotogràfica de 1992, etc. Tots aquests premis han convertit aquesta sala en una de les més importants en aquest tipus de mostres avantguardistes.

Redacció