.

.

TOTS 21

El president d’ERC, Oriol Junqueras, assegut a l’escó del Congrés dels Diputats durant la sessió constitutiva de la cambra, el 21 de maig del 2019. Foto: Javier Barbancho

La sala penal del Tribunal Suprem ha rebutjat per unanimitat que el líder d’ERC Oriol Junqueras pugui anar al Parlament Europeu a prendre possessió de l’escó malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li reconeixia la immunitat des del dia que va ser proclamat electe.

Descarta que hagi de quedar en llibertat o concedir-li un permís, ni tampoc demanar un suplicatori un cop va ser condemnat a 13 anys de presó i d’inhabilitació. Al seu parer, aquesta condemna comporta l’exclusió de la seva condició d’eurodiputat, que li va reconèixer el TJUE. La “immunitat de desplaçament” reconeguda pel tribunal europeu, continua, no era un “blindatge” davant d’una sentència condemnatòria. En aquest sentit, rebutja que hi hagi causa de nul·litat de la sentència o del judici, que va acabar un dia abans que Junqueras fos proclamat diputat del Parlament Europeu.

D’altra banda, el Suprem aixeca la suspensió de l’execució de la pena de 13 anys d’inhabilitació.