.

.

TOTS 21

Imatge d'una farmàcia tarragonina. Foto: Cedida

Imatge d’una farmàcia tarragonina. Foto: Cedida

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) han signat un conveni de col·laboració amb la finalitat de formar als farmacèutics i farmacèutiques perquè puguin donar una resposta adequada a les consultes de lactància des de la farmàcia, promocionant i oferint, d’aquesta manera, un suport adequat a l’alletament matern.

L’acord entre CODITA i COFT suposa un pas més, de manera que 5 llevadores tarragonines col·legiades formaran directament a farmacèutics i farmacèutiques en referència a consultes sobre el dolor als mugrons durant l’alletament, l’agafament al pit del nadó, la pujada de llet i clivelles (que suposa el 46% de les consultes sobre alletament que es fan a les farmàcies), mastitis, extracció de llet, conservació de llet o medicaments, lactància materna i quan han de  derivar a professionals sanitaris experts en lactància, entre d’altres temes.

Alletafarma, punts de suport a la lactància materna

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ja disposa del programa Alletafarma, un servei de suport a les mares o famílies lactants. Aquest programa va néixer a la demarcació de Tarragona gràcies a la col·laboració d’ambdues entitats.

Les farmàcies amb almenys un titular que hagi completat i superat el curs d’Actuació Farmacèutica en Alletament matern, impartit per llevadores, pediatres i farmacèutics/ques, podran esdevenir punts de suport a la lactància materna acreditats, i formar part així de la xarxa de farmàcies Alletafarma.

El programa Alletafarma, que compta amb 45 farmàcies de la demarcació de Tarragona, començarà a estendre’s per tot Catalunya properament i, amb ell, ho farà també el programa formatiu de CODITA. En aquest sentit, totes les farmàcies de Catalunya que s’adhereixin a Alletafarma podran rebre aquesta formació on es proporcionaran coneixements, eines i recursos per atendre els casos de lactància materna. Els farmacèutics i farmacèutiques disposaran, a més, en el seu dia a dia, d’unes fitxes de suport per a situacions molt demandades, elaborades des del GdT Lactància Materna del COFT en col·laboració amb altres professionals sanitaris especialistes, com pediatres i llevadores.

La vocal de llevadores de CODITA, Gemma Martínez, explica que “aquest conveni dona resposta a la demanda feta per part del col·lectiu dels farmacèutics, el qual vol donar una resposta adequada als dubtes sobre alletament matern rebuts al taulell de farmàcia. Des de CODITA ens hem volgut sumar a aquest acord perquè entenem que tenim un objectiu comú: donar suport i afavorir l’alletament matern perquè el nadó i la mare guanyin en salut i, alhora, creiem que crear una xarxa de professionals que estiguin implicats i connectats en l’alletament matern, aporta un gran valor en salut per a les mares”.

Per la seva part, des del Col·legi de Farmacèutic de Tarragona, el seu president, Toni Veciana, explica que “la signatura d’aquest conveni ens enorgulleix especialment, ja que es tracta d’un exemple clar dels beneficis que pot aportar al pacient la col·laboració activa entre els diferents professionals de la salut. Esperem que sigui un punt de partida per a futures col·laboracions amb CODITA en molts altres aspectes”.