.

.

TOTS 21

Una de les imatges preses amb equips de visió nocturna. Foto: Guardia Civil

L’espai de Siurana s’ha convertit en un punt de referència a nivell mundial per als aficionats a l’escalada, la qual cosa unit a l’interès històric i turístic de la zona, ha fet que a vegades s’hagin donat episodis de turisme descontrolat amb acampades il·legals, la qual cosa ha incrementa considerablement el risc d’incendi.
Cada any, els incendis es converteixen en una de les principals preocupacions per als agents del SEPRONA, més encara en temporada estival, que bé siguin intencionats o no, tenen un impacte devastador per a la flora i la fauna autòctona.

Siurana es troba inclòs dins d’una àrea d’interès faunístic per la presència de diverses espècies protegides i zones de nidificació. Amb l’objectiu de combatre aquesta i altres problemàtiques relacionades amb l’acampada il·legal, l’estacionament irregular de vehicles i l’impacte acústic nociu per al medi ambient, un operatiu policial compost per una dotzena d’agents del SEPRONA de la Guàrdia Civil de Tarragona, amb suport d’efectius de la Unitat Central del SEPRONA de Madrid, van dur a terme un servei conjunt la passada nit del 24 de juny.

L’operatiu va disposar de mitjans tècnics d’última tecnologia com un dron amb càmera tèrmica i visors nocturns i es va mantenir fins a ben entrada la matinada del dia 25. Com a resultat, diverses persones van ser advertides per desenvolupar conductes anòmales i es va informar a tots els acampadors sobre les mesures a adoptar per a evitar riscos que suposessin una greu alteració per a l’ecosistema.

El SEPRONA sempre recomana no fumar en parcs naturals o zones pròximes a elles, ja que una burilla mal apagada o llançar cristalls al medi natural pot arribar a provocar grans desastres com són els incendis forestals. Així mateix, es recorda que els ecosistemes i les espècies que habiten en ells viuen en un delicat equilibri que pot trencar-se per qualsevol petita alteració humana; cal acampar o cuinar només en llocs especialment autoritzats i senyalitzats per a tal efecte.

Redacció