.

Les narradores Karme González i Imma Pujol han creat un esdeveniment que estimula la lectura i el reconeixement del patrimoni vallenc. Foto: Decennals

Dins les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021+1, el diumenge 30 de gener veurà la llum l’espectacle familiar ‘Quan les bèsties parlaven i els castells s’enlairaven’, una proposta a camí entre el tradicional contacontes i el teatre que aproparà els espectadors a la màgia dels elements del Seguici Cerimonial de Valls i a la tradició castellera de la ciutat. Serà el primer dels espectacles que es veuran a l’històric escenari de la Cooperativa Agrícola que acollirà espectacles de narració oral i petit format amb el lema “7 Candeles i una llibertatària”, amb set muntatges protagonitzats per actrius i un vuitè amb el segell LGTBIQ+. Aquesta programació està associada al Festival En Veu Alta que cada any se celebra a diferents municipis del Penedès i a la porta del Priorat, a Pradell de la Teixeta.

Karme González i Imma Pujol, creadores i conductores de la proposta artística, es faran càrrec de posar en valor, d’una forma lúdica i participativa, l’imaginari col·lectiu que vallencs i vallenques tenen en els diferents elements del seu Seguici Cerimonial i el patrimoni immaterial dels castells. “Quan les bèsties parlaven i els castells s’enlairaven” s’inspira en els relats de la col·lecció Els Contes de la Festa Major, de Cossetània Edicions, introduint, a més, les nostres castelleres i castellers.

El públic gaudirà d’una experiència molt visual que combina narració i escenificació, acompanyada per les il·lustracions de l’artista Yvonne Fuster. A més, aquesta oportunitat acosta els visitants a un espai ple d’encant, com és la Cooperativa Agrícola (Pl. Carme, 4) un indret que serà una de les novetats d’aquestes Decennals i que esdevindrà l’escenari d’aquesta activitat pensada, també, per estimular la lectura amb humor i amb la participació de tots els assistents.

La col·lecció Els Contes de la Festa Major

Els contes de la col·lecció reflecteixen l’ambient alegre i acolorit de les festes majors i l’aplec de tota la ciutadania al voltant d’un patrimoni comú i màgic que ajuda elmés joves a comprendre la història i a reconèixer l’esforç d’una ciutat que es preocupa per recuperar, valorar, fomentar i tenir cura dels elements del seu Seguici Popular. Cada conte ofereix una oportunitat única per reviure en qualsevol moment la festa major, assaborir-la i anar teixint lligams amb l’entorn i la cultura. Creades, narrades i il·lustrades per diferents autors i autores les històries de Els Contes de la Festa Major són una mostra de la creativitat i la diversitat artística de la ciutat de Valls, i han esdevingut la inspiració i el punt de partida de “Quan les bèsties parlaven i els castells s’enlairaven”.

Karme González i Imma Pujol

La Karme González, animadora sociocultural de formació, ha desenvolupat la seva tasca professional com a tècnica de cultura a l’ajuntament de Reus i, actualment, ho és del departament de joventut. A més, la seva experiència l’ha portat a posar la seva veu en moltes recreacions històriques del festival Tarraco Viva i a participar d’espectacles musicals i d’òpera.

La Imma Pujol desenvolupa la seva tasca laboral a la Biblioteca Pública de Tarragona i també ha donat veu a les narracions d’espectacles vinculats a Tarraco Viva. Junt amb la narradora Rat Cebrián, la Karme i la Imma van engegar el projecte Entret(r)es, una iniciativa per explicar contes a domicili als infants abans d’anar a dormir.

Les dues creadores de l’espectacle, la Karme i la Imma, fa més de vint anys que es dediquen a narrar contes i endinsar els més joves en històries que els interpel·lin i que desvetllin la seva imaginació. La seva complicitat se suma a la tasca artística de la Yvonne Fuster, il·lustradora i muralista, amb experiència com assessora d’arts plàstiques per a diferents institucions.

Aquesta proposta familiar està dirigida especialment per a famílies amb infants a partir dels 4 anys. Es tracta d’una iniciativa copresentada per la Fundació Festes Decennals i Xarxa de Cultura de Valls, dins les activitats de l’Antena Castellera de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de Cossetània Edicions, copresentada amb el Festival EVA, En Veu Alta, del Penedès i el Priorat.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */