.

Imatge del nou web de la Coordinadora, possible gràcies a l’apportació de Repsol en el conveni ratificat aquest matí.

La renovació aquest matí del conveni per desè any consecutiu entre Repsol i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha servit per perfilar la prova pilot que ha de posar en marxa l’engranatge per poder tornar a plaça de forma gradual. Segons explicava el president de la coordinadora, Pau Camprovín, els actors implicats es troben ultimant el protocol que presentaran en un termini de dues setmanes al PROCICAT per a la seva validació. URV, l’empresa encarregada de la part logística i la mateixa coordinadora estan a hores d’ara col·laborant amb els departaments d’Interior, Salut i Cultura per acordar uns mínims d’actuació que permeti la seva autorització final. La intenció és “elaborar un estudi comparatiu científic sobre si l’activitat castellera, amb un filtratge previ amb tests d’antígens, genera més contagis o no que l’activitat normal del dia a dia”, explicava Camprovín.

En principi la proposta requeriria la participació d’una mostra mínima de 450 castellers procedents de colles de diferents estructures i dimensions. Cadascuna de les que acceptessin formar part de l’experiment (i segons el president de la coordinadora, ja n’hi han de disposades a fer de “conillets d’índies” per poder tornar a l’activitat “després de l’aturada més llarga des de la Guerra Civil”) seria monitoritzada durant una setmana en assajos d’una hora de durada amb totes les mesures de prevenció higiènica anticovid. L’abast dels resultats, segons reconeixia Camprovín, haurien de poder servir no només al món casteller sinó també “a la resta de la cultura popular del país per poder engegar projectes de retorn” a una normalitat amb moltes cometes. En tot cas, afegia tocant de peus a terra, que “per passar de zero a cent faran falta moltes passes”, i una d’elles i no pas menor seria trobar el finançament dels tests que caldrien fer.

Pau Camprovín, president de la CCCC (a l’esquerra de la imatge), i Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona. Foto: Repsol

La prova pilot ha estat un dels temes recurrents en la roda de premsa posterior a la presentació d’un conveni que vincula, un any més, Repsol amb una de les expressions populars més reeixides del Camp de Tarragona. Tal com assenyalava el director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho aquesta reedició d’un acord iniciat ara fa 10 anys “és una mostra del suport i del compromís que tenim des de l’empresa amb el territori on estem implantats. Un compromís que fa més de 50 anys que venim fem realitat, especialment en els camps educatius i de la cultura”. En aquest darrer àmbit Sancho hi feia encaixar el fenomen casteller, recordant no només el patrocini del Concurs sinó també la vinculació “dels valors tradicionals” d’aquesta expressió popular amb la de l’empresa. “Inclusivitat, compromís amb la nostra societat i rigor en la càrrega i descàrrega, lligada amb la seguretat, per no fer llenya”, afirmava.

Per la seva banda Camprovín detallava l’abast d’un conveni dotat amb 10.000 euros per diverses jornades de formació, gestió i equitat, i que també ajudarà a posar els fonaments per a les jornades de prevenció de lesions que es preveuen fer l’any vinent ja de manera presencial. Alhora l’acord també ha possibilitat la renovació de la pàgina web, on hi tenen cabuda fins a 102 colles aglutinadores de 13.000 castellers amb cobertura d’assegurança. El canvi no només de cara sinó de continguts, del qual Camprovín n’ha fet partícip explícitament a la junta anterior, serveix per millorar la utilitat a les mateixes colles mitjançant una intranet destinada a millorar tràmits així com apropar el fenomen casteller als neòfits.

J.S.

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */