.

Rosa Maria Ibarra (esquerra de la imatge), acompanyada de Meritxell Cano.

El PSC està decidit a recuperar en aquesta campanya electoral del 21-D discursos allunyats de les banderes. Per això tornen a casa per Nadal els clàssics ja oblidats, com els debats sobre les aportacions de les administracions al territori via pressupostos. Una manera d’objectivar l’acció de qualsevol govern. En aquest sentit, la cap de llista a la demarcació, Rosa Maria Ibarra, acompanyada de la membre de la seva candidatura, Meritxell Cano, ha convocat aquest matí una roda de premsa a la seu del partit a Tarragona per proposar “als representants de les nostres comarques de tots els partits un pacte” en forma de lobby transversal. “El compromís passa per assolir del pròxim govern que surti de les eleccions una inversió real al territori que suposi un mínim del 10% del pressupost total de la Generalitat en inversions pressupostades arreu del país”. En els darrers comptes de l’executiu “presidit per Carles Puigdemont, amb Oriol Junqueras de vicepresident i Òscar Peris (cap de llista d’ERC en l’actualitat) com a delegat del govern” la xifra va suposar només “un 5%”.

La xifra que permet denunciar el que Ibarra considera com “un dèficit d’inversió del govern” surt de dades demogràfiques (“som el 10% de la població total de Catalunya”), econòmiques (“aportem el 12% del PIB total del país”) i polítiques. “En l’últim pressupost del govern presidit per Montilla l’any 2010 -recordava Ibarra-, la inversió per al Camp de Tarragona era de 152 milions d’euros. En el darrer pressupost” de l’era del bipartit PDeCAT-ERC “va ser d’encara no 41 milions d’euros”. Una rebaixa “exponencial” que té detalls concrets més enllà de les comparacions com els de la Terra Alta. “En aquesta comarca, des del 2010 fins al 2017 la disminució d’inversions ha arribat al 95%”.

Ibarra ha afirmat que llençava aquest debat conscient “que potser durant la campanya es parlarà molt de pàtries i es deixaran de banda emes que toquen realment a les nostres comarques. Es tracta de parlar de les necessitats de la gent”. I més “tenint present les últimes dades sobre l’atur. Si la desocupació ha pujat a Catalunya respecte a Espanya, a Tarragona ha pujat més que a Catalunya. Superem la barrera de 50.000 persones sense feina al mes d’octubre”. Aquest ha estat, de fet, el segon missatge d’Ibarra, el de “tornar a una estabilitat que permeti el creixement econòmic i faci recuperar la confiança als inversors”. Fins al punt que ha mostrat la seva preocupació per la paralització en la qual es troba “un projecte pel que vam apostar des d’un inici” com és el del Hard-Rock. La cap de llista socialista s’ha compromès que un cop constituït govern “demanarem que comparegui qui correspongui perquè estem preocupats. No es pot deixar aturat i a l’oblit”.

Ibarra ha afirmat que la recerca “d’aquesta complicitat amb el territori” que reclamava dels representants dels altres partits també se l’aplicaria a ella mateixa en cas que el president de la Generalitat sortint fos socialista (“agafarem de referència l’últim govern de Progrés del 2010”) i ha reivindicat la posició del PSC com “centrals i centrats. Hem volgut fern en aquestes eleccions una candidatura plural, amb sensibilitats diferents, per donar solucions als ciutadans que veuen com la inestabilitat no ens porta enlloc”.

J.S.