.

Exercici de confinament a la Salle el passat divendres

Exercici de confinament a la Salle el passat divendres. Foto ACN

Protecció Civil de la Generalitat provarà el proper dimarts 25 de març a partir de les 10 del matí les 84 sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat). Durant l’exercici, sonaran les sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis de Catalunya, el so de les quals és perceptible en una àrea aproximada de 137 km2. Paral·lelament, més de 3.700 alumnes i 300 professors de 26 escoles del Baix Llobregat i Tarragona aprofitaran la prova per practicar un exercici de confinament. Realitzats dos cops l’any, aquest tipus d’exercici serveix per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i minimitzar el temps de resposta.

Durant la prova es farà un enviament de missatges massius, a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil, avisant a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real. També s’informarà en temps real a través del compte de Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat, que té prop de 49.000 seguidors.

Els municipis que participaran en el simulacre són: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Les, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea, Flix, Tortosa, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, el Catllar, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou, Castellgalí i Barcelona.

Tres senyals d’un minut de durada

La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població de gran abast que contempla el Plaseqcat per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu. L’alarma (so d’alerta), que consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons, sonarà a través de les sirenes instal·lades al territori. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Segons Protecció Civil, en cas d’accident químic la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència; els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència. Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies.

Si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no ens hem de quedar a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins de l’edifici més proper.

26 escoles del Baix Llobregat i Tarragona

L’alumnat i professorat de vint-i-sis escoles -cinc del Baix Llobregat i vint-i-una de Tarragona- practicaran un exercici de confinament. En total, el pròxim dimarts al matí, tancaran les portes i baixaran les persianes de l’escola, més de 3.700 alumnes i més de 300 professors. Aquests se sumen als 100 alumnes i 4 professors de l’Escola La Salle de Tarragona que el passat divendres 21 de març, van fer l’exercici de confinament. Recordem també que 4.740 alumnes de 15 centres educatius del Prat de Llobregat van practicar aquest exercici el passat 12 de març coincidint amb el simulacre d’accident químic de l’empresa Cromogenia Units.

50.000 flyers, 4.600 cartells i falques de ràdio

Per tal d’informar a la població sobre la realització de l’exercici, la Direcció General de Protecció Civil s’ha posat en contacte amb els 37 ajuntaments implicats i se’ls ha enviat per correu electrònic tant material gràfic com una falca de ràdio de l’exercici. A més, s’han realitzat entrevistes amb les ràdios municipals d’aquestes poblacions i s’han fet piulades amb el coixinet #provasirenes a través dels canals @emergenciescat i @112 en català, castellà, anglès, francès i alemany. La DGPC ha distribuït 50.000 exemplars de flyers, 4.600 cartells en català i 25 en aranès als ajuntaments afectats per la prova per tal que prioritzin la seva difusió en llocs de pública concurrència, elements vulnerables i zones més afectades.

L’horari en què sonaran les sirenes a Tarragona:

-Polígon nord Tarragona

11:20 hores:  activació en alerta de les sirenes.

11:30 hores: activació de les sirenes en fi d’alerta.

-Polígon sud  Tarragona

11:40 hores: activació en alerta de les sirenes.

11:50 hores: activació de les sirenes en fi d’alerta.