.

.

TOTS 21

L’activitat proposa als alumnes entre 6è de Primària i 2n d’ESO investigar l’assassinat del personatge fictici Magí Igual, activista mediambiental del també fictici municipi de Selvamar, trobat mort en estranyes circumstàncies. Foto: URV

Repte Experimenta, el programa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) orientat a despertar vocacions científiques entre els joves a través de l’experimentació, encara la Setmana de la Ciència amb una nova proposta educativa gamificada, on joves entre els 10 i els 14 anys hauran de resoldre un crim tot aplicant el mètode científic.

Adreçat a famílies i escoles, #CrimExperimenta proposa als alumnes entre 6è de Primària i 2n d’ESO investigar l’assassinat del personatge fictici Magí Igual, activista mediambiental del també fictici municipi de Selvamar, trobat mort en estranyes circumstàncies. La proposta, que compta amb un complert catàleg de recursos en format multimèdia, busca estimular en els joves competències transversals (com ara el treball en equip i la resolució de problemes) a partir d’un fil conductor gamificat, on l’alfabetització científica és al centre.

“Pensem que #CrimExperimenta, en especial quan s’encara des de les escoles –explica Barbara Vastenavond, directora executiva del programa Repte Experimenta-, és una bona oportunitat per treballar de forma transversal, implicant no només les àrees de coneixement de la ciència i la tecnologia, sinó també l’àmbit lingüístic, digital o artístic”.

A partir de l’ús de recursos en format text com ara retalls de premsa, informes policials i quaderns d’investigador, els participants en aquest repte trobaran en les set càpsules d’alfabetització científica (en format vídeo) que Repte Experimenta difondrà en el marc de la Setmana de la Ciència les eines necessàries per dur a terme la seva investigació, tot aplicant el mètode científic.

“No es tracta només d’esbrinar qui és l’assassí –comenta Eva Pocurull, directora acadèmica del programa Repte Experimenta-, sinó de demostrar-ho amb proves científiques”. En aquest sentit, la resolució del ‘Cas dels Horts’ necessitarà de l’experimentació (a casa o a l’aula) i del seguiment d’una sèrie de pràctiques que caracteritzen el mètode científic.

Els participants en #CrimExperimenta, que hauran d’inscriure’s en la web del Repte Experimenta (www.repteexperimenta.cat) per aconseguir els recursos, entraran en un sorteig de premis estructurats en dues categories (Escola i Famílies), a més d’un premi extraordinari a la Originalitat. En aquest darrer cas, es pretén reconèixer l’esforç dels participants en comunicar de forma creativa i innovadora a través de les xarxes socials els resultats de la seva investigació. Entre els premis per participar a #CrimExperimenta hi haurà tallers d’experiments, jocs de PlastiXNatura oferts per l’Associació CEN i entrades a Port Aventura.

Redacció